Magnezijum jača imunitet, kosti i mišiće

Magnezijum pomaže u vezivanju kalcijuma za kosti, pomaže u trudnoći, kod opuštanja mišića a smanjuje i stres

  • 0

Oligoelement magnezijum  ima vrlo važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe, važan je i u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola.

Osim toga, reguliše  rad creva, posebno u slučaju zatvora. Kod trudnica smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Potrebe za magnezijumom se povećavaju tokom rasta, trudnoće ili dojenja. Kod mladih, njegov nedostatak može izazvati nestabilnost karaktera i preteranu uznemirenost. Za sportiste on je stimulativno sredstvo koje se izlučuje znojem, dok ga organizam starijih osoba teže apsorbuje.

U slučaju povećanog unosa alkohola, dijabetesa, proliva, ali i uzimanje diuretika i pojedinih kontraceptivnih tableta bogatih estrogenom olakšava se njegovo izlučivanje putem mokraće. Nedostatak magnezijuma povećava osetljivost na stres, a loša i neuravnotežena ishrana dovodi do nedostatka ovog oligoelementa.

Šta ukazuje na manjak magnezijuma? 

 

Na njegov nedostatak ukazuju usporenost, grčevi i bolovi u mišićima, nesanica, glavobolja, vrtoglavice, emotivna preosetljivost, nervoza, uznemirenost. Manjak minerala magnezijuma je otežavajući faktor u slučaju degenerativnih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti poput ateroskleroze.

Inače, preporučena dnevna doza je šest miligrama po kilogramu telesne težine. Ipak, dozu treba povećavati tokom rasta, trudnoće i dojenja ili ako se intenzivno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Primer, žena teška 50 kilograma dnevno bi trebalo unositi 300 miligrama magnezijuma.

Da bi izbegli manjak, uvrstite u svoju ishranu integralni hleb, kao i integralni pirinač koja sadrži pet puta više magnezijuma od belog. Dobro je koristiti morsku so umesto rafinirane, zatim jesti zeleno povrće: brokoli, spanać i pasulj.

Ne zaboravite bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Sto grama crne čokolade sa 70 odsto kakaoa osigurava 11 miligrama magnezijuma. Dobar izvor je i mleko u prahu.

Možete li piti, mineralna voda koja u sebi ima više od 70 miligrama magnezijuma po litri je idealna.

(Telegraf.rs/Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA