RAK UBIJA JAČI POL: Muškarci pod većim rizikom da ne prežive tumor

Muškarci ne samo da su pod većim rizikom od žena da im bude postavljena dijagnoza raka, već su, kad obole, pod većim rizikom da od njega umru, pokazala je američka studija obavljena na njujorškom medicinskom koledžu "Vejl Kornel"

  • 0

Prema rezultatima desetogodišnje analize svih vrsta raka, izuzimajući one koji su polno specifični (kao što su rak prostate ili jajnika), muškarci u SAD su imali veće izglede za smrtni ishod od žena.

Stručnjaci ne znaju tačno šta je uzrok polne razlike u smrtnosti od raka. Pretpostavlja se da muškarci više umiru od raka zato što više puše i piju, a ređe posećuju lekara nego žene, zbog čega im se bolest otkriva u kasnijoj, uznapredovaloj fazi. Jedna od pretpostavki je i da seksualni hormoni doprinose razlici među polovima u podložnosti raku i smrtnosti od te bolesti.

Procenjuje se da će, zbog polne pripadnosti, u SAD ove godine umreti dodatnih 24.130 muškaraca.

- Mada je u SAD između 2003. i ove godine registrovano opadanje broja smrtnih slučajeva od raka za 10 odsto u odnosu na broj postavljenih dijagnoza, smrtnost je stalno viša kod muškaraca nego kod žena, napomenuo je vođa istraživanja – Šahrok Šarijat.

Kod muškaraca s bilo kojom vrstom raka postoji za šest odsto veća verovatnoća da od te bolesti umru nego kod žena. Kada je u pitanju ista vrsta raka kod oba pola, muškarci su pod 12 odsto većim smrtnim rizikom nego žene.

Dok će ove godine među muškarcima u SAD biti jedan smrtni slučaj od raka na 2,36 postavljenih dijagnoza, dotle će kod žena biti jedan slučaj na 2,5 dijagnoza. Žene su pod većim smrtnim rizikom od muškaraca jedino kad je u pitanju rak bešike, dok su muškarci pod većim rizikom od žena kod sedam od deset najčešćih vrsta raka. Prognozira se da će od raka ove godine oboleti 575.130 Amerikanaca i 457.240 Amerikanki.

Američki tim apeluje na muškarce da se više podvrgavaju medicinskim testiranjima, da češće posećuju lekara i obaveštavaju ga o svim uočenim zdravstvenim promenama.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA