DOKAZANO: Kečap smanjuje loš holesterol

Naučna istraživanja Univerziteta u Oslu pokazala su da konzumiranje svežeg ili prerađenog paradajza u vidu soka ili kečapa pomaže snižavanju holesterola i do 15 odsto

  • 2

Nekoliko kapi kečapa uz doručak i ručak, odnosno dve čaše soka od paradajza dnevno znatno će sniziti nivo lošeg holesterola, tvrde naučnici finskog Univerziteta Oslo.

Do ovog zaključka došli su na osnovu tronedeljnog istraživanja na dobrovoljcima sa visokim holesterolom. Kečap ili sok od paradajza dat im je da bi smanjili rizik od srčanog i moždanog udara. 

Posle tri nedelje ustanovljeno je da se ukupni nivo holesterola smanjio za šest odsto, a lošeg, koji je posebno analiziran, čak za 13 odsto.

(Telegraf.rs/Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    24. decembar 2012 | 15:18

    A zasto u kečapu ima E pa milon otrovnih aditiva,da vam šapnem,sirće divlje jabuke kasičica ujutro u časi mlake vode,protiv holesterola i triglicerida....da znate čisto...

  • mimi

    24. decembar 2012 | 11:43

    Kecap ne pomaze, moze samo da steti, pomaze jedino sok od svezeg paradajza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA