Nesanica je lekovita

Verovali ili ne, nakon nekog izuzetno stresnog i traumatičnog doživljaja, ponekad je bolje probdeti čitavu noć nego dozvoliti snu da nas savlada

  • 0

Dobar san ipak nije lek za sva stanja, tvrde naučnici, koji su ustanovili da spavanje može da utiče na to da se u memoriju pohrani neko bolno sećanje, zbog čega osoba kasnije može da se oseća samo još gore.

Stručnjaci su do tog zaključka došli jednim testom, tokom kojeg su ljudi gledali uznemirujući ili traumatični događaj. Ispostavilo se da su učesnici bili manje emocionalno uznemireni ako su narednih 12 sati ostali budni.

Neurolozi Univerziteta Masačusets smatraju da to ima logike, jer je funkcija sna očuvanje memorije, pa čak i ako je reč o traumi.

Portal Magazin navodi da je tokom istraživanja 106 muškaraca i žena gledalo slike, od kojih su pojedine bile neutralne, a neke vrlo negativne - poput nasilja, rata i saobraćajnih nesreća. Ispitanici su kasnije procenjivali svoju emocionalnu reakciju na slike od jedan do devet. Dvanaest sati kasnije, opet su im pokazali slike, neke nove, a neke već viđene, pri čemu su ispitanici morali da kažu da li su sliku prethodno videli i opet da ocene svoja osećanja.

Polovina osoba iz grupe je slike gledala tokom dva dana, a u međuvremenu su spavali, dok je druga polovina prvu seriju slika pogledala ujutro, a drugu uveče istog dana, a da u međuvremenu nisu spavali. One koji su u međuvremenu spavali slike nasilja su uznemirile jednako ili više nego prvi put, a oni koji su ostali budni, na drugu seriju slika reagovali su manje emotivno.

- Ovim istraživanjem dokazano je da san čuva memoriju, ali i negativnu emocionalnu reakciju koju su ispitanici imali tokom neke situacije, što predstavlja novinu za istraživače - objašnjava autor istraživanja doktorka Rebeka Spenser.

Doktorka Spenser i njene kolege sprovešće dodatne testove kako bi utvrdili koliko je dugo potrebno ostati budan, a zasad se pretpostavlja da period stanja budnosti mora biti proporcionalan doživljenoj traumi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA