KOŠMAR: Superbakterija otporna na antibiotike!

U Američkim bolnicama pojavila se bakterija koja je otporna na skoro sve poznate antibiotike

  • 3

Nova bakterija ubija polovinu svih  inficiranih bolesnika. Centar za Kontrolu i Prevenciju Zaraznih Bolesti (CDC) je izdao uputstva zdravstvenim ustanovama u kojem se savetuju pojačane higijenske mere u cilju sprečavanja širenja ovog opakog mikroba.

Po njihovim nalazima u toku prve polovine prošle godina je preko dvesta pacijenata bilo inficirano carbapenem-otpornom Enterobacteriaceae, skraćeno CRE, bakterijom koja je poznata od ranije, ali koja je u poslednjih deset godina postala imuna na većinu antibiotika.

 - CRE je košmarna bakterija. Naši najjači antibiotici ne rade, a i oni koji imaju neki efekat često izazivaju teška neželjena dejstva, poput oštećenja bubrega, zbog čega pacijenti ostaju bez ikakvog tretmana za infekciju. Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo širenje ove bakterije - kaže direktor CDC Dr. Tom Fridman.

 Najbitnije je  rigorozno pridržavanje higijenskih standarda, pošto su prljave ruke najčešći način prenošenja. Važno je i na vreme identifikovati zaražene i efikasno ih izolovati kako bi se sprečilo širenje infekcije, zaključuju u CDC.

-Na svu sreću. bakterije se za sada uglavnom sreću samo u bolnicama, i to ne u velikom broju, a skoro da ih nema u širem okruženju, među zdravim ljudima. Ukoliko bi se proširile, izgubili bi smo kontrolu i to bi bila prava katastrofa - poručuje CDC.

(A.Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. mart 2013 | 17:28

    Alicin, koji se nalazi u divljem belom luku - sremušu, po najnovijim istrazivanjima, ubija i takve, rezistentne bakterije, recimo MRSA.

  • Svetac

    12. mart 2013 | 14:49

    Popite rakiju ren i beli luk

  • Ana

    9. mart 2013 | 22:48

    Nista novo. Odavno je poznato da u bolnicama postoje bakterije koje su rezistentne na lekove...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA