So razara imunitet

Američki naučnici sa Harvarda I Jejla poručuju da bi so mogla da bude glavni krivac za sve učestalija autoimuna oboljenja

  • 0

Velike količine soli izazivaju multiplu sklerozu i druge autoimune bolesti! Unošenje velikih količina ovog začina doprinosi povećanju produkcije ćelija imunološkog sistema koje imaju udela u autoimunim bolestima, što bi mogao da bude glavni uzročnik sve veće učestalosti oboljenja kao što je multipla skleroza.

Američki naučnici sa Harvarda i Jejla utvrdili su kako je kod miševa, koji su genetski izmenjeni tako da obolevaju od multiple skleroze, ova bolest imala mnogo težu formu ukoliko im je ishrana bila bogata solju, nego ukoliko im je taj začin davan u umerenim količinama.

To ukazuje da bi so kod nekih genetski predisponiranih ljudi mogla da ima dosad nepoznatu ulogu okidača autoimunih bolesti. Ideja da se unos soli poveže sa autoimunim bolestima javila se kada je jedno ranije istraživanje pokazalo da se kod osoba koje više od jednom nedeljno jedu u restoranima brze hrane značajno povećava nivo imunoloških ćelija Th17. 

Ove ćelije izazivaju korisnu upalu kod povreda i prodora patogenih organizama, ali je poznato da kod autoimunih bolesti testiranja napadaju zdravo tkivo domaćina.

Tim američkih stručnjaka dobio je dozvolu da rezultate ispitivanja na miševima proveri na ljudima tako što će testirati eventualne pozitivne efekte smanjenja unosa soli u ishrani obolelih od multiple skleroze.

( T. M. / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA