Kako da ubijete zadah belog luka?

Iako se beli luk smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, koja ujedno objedinjuje antibakterijska, antivirusna i antiokisdantska dejstva, mnogi ga izbegavaju zbog neprijatnog traga koji se oseća iz usta

  • 4

Iako se beli luk smatra jednom od najzdravijih namirnica, neretko ga ljudi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa koji se, nakon njegovog konzumiranja, širi iz usta. Kako biste izbegli neprijatne situacije koje uzrokuje loš zadah, nakon što pojedete beli luk, obavezno "isperite" usta pomoću sledećih namirnica.

Peršun

Ovaj zeleni začin sadrži hlorofil koji je odličan u neutralisanju neprijatnog zadaha. Žvakanje peršuna povratiće vaš prirodni dah u ustima, a pogodan je, takođe, jer je dostupan i u restoranima koji ga često koriste za ukrašavanje raznih jela. Ukoliko pri ruci nemate par listića peršuna, možete ga zameniti i začinima poput nane, anisa ili kardamona.

Limun

Limun u bilo kom obliku, bilo kao limunada, bilo da se jede u kriškama, uspešno neutrališe smrad belog luka. Gazirani sokovi na bazi limuna nemaju ovo dejstvo, pa ukoliko se nalazite u restoranu, radije se odlučite za kiselu vodu sa kriškom limuna kako biste iz nje isisali limunov sok.

Čaj

Čajevi, naročito zeleni, pogodni su za uklanjanje neprijatnog mirisa sa jezika i zuba. Ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja, možete ga zameniti za čaj od nane, a u slučaju da ni ova biljka nije po vašem ukusu, odlučite se na bilo koji jer, iako neće biti toliko efikasan kao navedeni, uticaće na svežinu daha iz vaših usta.

Nakon svakog jela, čak i nakon konzumacije ove tri namirnice, treba oprati zube, očistiti ih koncem i isprati usnu šupljinu posebnom vodicom za usta. Nakon svega ovoga možete biti sigurni da je neprijatan zadah iz usta u potpunosti uklonjen i da su od belog luka ostala samo pozitivna svojstva.

( Tamara Milić / haber.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    17. mart 2013 | 04:57

    Beli luk mirise normalnim ljudima.

  • brana

    22. mart 2013 | 12:05

    potpuno besmisleno ,ovi saveti.Miris belog luka i bilo koje supstance koja se jede a narocito beli luk,ne mogu se ,,ztrpavati,, ni sa cim.nikakav limun kafa ,ili bilo sta ne mogu neutralisati miris.Zasto?Miris belog luka ne dolazi iz zeluca gde je smesten posle jela,gutanja ve dolazi iz pluca .Kako onda da ,,zatrpate,, u plucima beli luk bez obzira sta pokusavali da pojedete i sprecite mirisljavi dah.

  • Diva

    15. mart 2013 | 20:02

    Dovoljno je zagristi luk i pomešati ga sa kašikom maslinovog ulja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA