Lenjost je stvar genetike

Kako tvrde naučnici, izležavanje na kauču i izbegavanje svake vrste rada najverovatnije je zapisano u našem DNK

  • 0

Lenjost je zapisana u našoj DNK. Kako pokazuje najnovije istraživanje, određene nasledne osobine mogu da utiču na to da neki ljudi budu manje motivisani za fizički rad i budu okarakterisani kao lenji.

Istraživačima na Univerzitetu u Misuriju uspelo je da odgaje glodare od kojih su neki bili izrazito aktivni, dok su drugi bili izrazito lenji. Ovo predstavlja dokaz da genetika igra veliku ulogu u našoj spremnosti da se pokrenemo da bismo otišli na posao ili u teretanu.

- Naša studija dokazuje da je moguće biti genetski predodređen za lenjost. Ovo bi mogao da predstavlja ogroman korak u identifikovanju razloga za gojaznost kod ljudi. U budućnosti ćemo iz DNK moći da zaključimo da li je neka osoba genetski predodređena za nedostatak motivacije za vežbanje - kaže jedan od autora istraživanja, profesor Frenk But.

Studija je objavljena u časopisu “American Journal of Physiology” i u njoj je detaljno opisano koliko često je svaki od zamoraca trčkarao i skakutao unaokolo. Uočene su razlike u genima kod onih životinja koje su bile aktivne u odnosu na miševe-lenjivce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA