MUŠKARCI: Kafa vas čuva od raka prostate

Svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od raka prostate za 20 odsto, ali samo ukoliko se pije najmanje šest šoljica dnevno

  • 0

Novo istraživanje pokazalo je da su okorele kafopije manje sklone razvoju tumora na prostati nego muškarci koji piju samo nekoliko šoljica kafe dnevno ili je uopšte ne piju.

Naučnici su otkrili da kafa pomaže u prevenciji lokalizovanih i spororastućih oblika raka, uglavnom baziranih na prostatu, ali da ima puno manje uticaja kod agresivnijih oblika bolesti.

Otkrića su objavljena u "Analima onkologije", a pokazuju da, kao i u slučaju nekih drugih oblika raka, ishrana može da predstavlja ključni faktor za razvoj bolesti. Takođe, rizik se povećava sa godinama, a muškarci stariji od 50 godina su skloniji razvoju tumora. Takođe, veoma je bitan i genetski faktor.

U poslednjim eksperimentima Instituta Karolinska u Stokholmu, naučnici su došli do teorije da kafa podiže nivo proteina adiponektina u telu, a koji ima snažna antikancerogena svojstva i sprečava širenje malignih ćelija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA