DR NADA BASARA ZA ISTORIJU SRPSKE MEDICINE: Izlečenje leukemije matičnim ćelijama! (VIDEO)

Prošlo je 11 godina otkako je srpska doktorka u Nemačkoj transplantirala i izlečila matičnim ćelijama od nesrodnog donatora svog prvog pacijenta obolelog od najtežeg oblika leukemije

  • 2

Prošlo je 11 godina otkako je profesor doktor Nadežda Basara u Nemačkoj transplantirala i izlečila matičnim ćelijama od nesrodnog donatora svog prvog srpskog pacijenta, Slađana Stepanovića iz Požarevca, obolelog od najtežeg oblika akutne limfoblasne leukemije, filadelfija pozitivne.

Hematolozi u Kliničkom centru Srbije nisu uspeli da ga uvedu u kompletnu remisiju, ali je profesorka Basara u poslednji čas uspela da ga ubaci u studiju u okviru nemačke multicentrične studijske grupe za novi lek "glivek". To je bio prvi slučaj izlečenja od ovog najgoreg vida leukemije jednog pacijenta iz Srbije i sa Balkana, i to od jedne srpske doktorke.

Ovaj primer izlečenja, kao i mnogi drugi posle toga koje je naša čuvena doktorka izvela uvođenjem najnovijih lekova i terapija, trebalo bi da služi mlađim generacijama lekara kako treba reagovati kod komplikovanih i teških slučajeva i kako se boriti za nečiji život do iscrpljenja svih mogućnosti koje pruža aktuelna svetska medicina.

Šta radi Slađan Stepanović danas, tačno 11 godina posle izlaska iz bolnice, videćemo u prilogu "Nacionalnog dnevnika" TV "Pink":

S malim brojem registrovanih donora i malim brojem obaveljenih transplantacija, Srbija se nalazi na dnu evropske lestvice. Ipak, ljudi poput doktorke Basara čine da mnogi oboleli od najtežih bolesti i dalje vide svetlo na kraju tunela.

Profesorka dr Nadežda Basara, beograd­ski đak, direktorka je u bolnici "Sankt Franciskus" u nemač­kom gradu Flensburgu. U Nemačku je svojevremeno otišla bez znanja ijedne reči nemačkog jezika, a uspela je da dobije zvanje docenta, pa profesora, da pet godina bude na čelu transplantacionog cen­tra Univerzitetske klinike u Lajpcigu, da taj ce­n­tar "izbaci" na prvo mesto po rezultatima u lečenju leukemije i broju obavljenih transpla­n­tacija.

Objavila je više od 100 naučnih radova, izvršila trans­pla­n­tiranje na više od 1.700 obolelih od raznih vidova leukemije. Lečila je desetine pacijenata iz Srbije. Izrodila su se iz toga mnoga prijateljstva i kumstva.

Pre izvesnog vremena dr Basara je pokrenula besplatnu akciju pod nazivom "Pokloni život" u Nišu za tipizaciju matičnih ćelija za pomoć mladom pacijentu Tomislavu Cvetkoviću. Samo u jednom danu "obrađeno" je više od 4.000 potencijalnih davalaca.

Emil Mors iz fondacije "SMS Stiftung", koja je sa bolnicom iz Flensburga finansirala ovu akciju, rekla je da su tada "Nišlije oborile Ginisov rekord po pokazanom dobročinstvu". Profesorka Basara postaje počasni profesor Univerziteta u Nišu.

I dok srpski pacijenti i dalje gaje nekakvu nadu, Srbija bi kao država morala da se zapita da li osobe poput Dr Nade mogu da pomognu srpskoj medicini da ne završi na dnu Evrope.

(M. S. / S. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    16. maj 2013 | 19:16

    SRPSKOJ MEDICINI POSLE OVAKVIH MINISTARA ZDRAVLJA NEMOZE NIKO POMOCI.I OVO MALO VRHUNSKIH LEKARA CE PREKO GRANICE A NAS CE LECITI PRIVATNI LEKARI SA PRIVATNIH FAKULTETA.BRAVO ZA DOKTORICU.

  • petrovic

    16. maj 2013 | 21:44

    Ovo je nesto sto bi trebalo da krasi naslovne strane svih novina,svaki komentar je suvisan a ja sam pristrasna i moj sin je jedan od spasenih..hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA