NEMOJTE DA BESNITE: Može da vas strefi infarkt

Posle izliva besa raste rizik za srčani udar (infarkt), pokazalo je američko istraživanje po kojem najveća opasnost sledi u naredna dva sata posle napada ljutnje

  • 0

Istraživanje je obuhvatilo na stotine osoba koje su preživele infarkt. Utvrđeno je da su ljudi koji su izražavali bes u godini uoči srčanog udara imali više nego dvostruko veći rizik od srčanog udara.

- Postoji privremeno viši rizik od infarkta posle izliva besa - kaže voditelj istraživanja Elizabet Mostofski s Medicinskog fakulteta na Harvardu u Bostonu.

Što je intenzivniji bes, koji se manifestuje i bacanjem predmeta oko sebe i pretnjama drugima, to je veći rizik, utvrdili su naučnici u radu objavljenom u časopisu “The American Journal of Cardiology”.

Najintenzivniji izlivi bili su povezani s više nego četvorostruko većim rizikom, dok su blaži izlivi ljutnje bili povezani s manje nego dvostrukim rizikom. Podaci su prikupljeni u okviru istraživanja uzroka srčanih udara kod 3.886 pacijenata, koji su između 1989. i 1996. pretrpeli infarkt. Ukupno je 1.484 pacijenata otkrilo je da su imali napade besa u prethodnoj godini, a od tog broja njih 110 imalo je izliv gneva dva sata pre srčanog udara.

Ljutnja je emocija koja oslobađa epinefrin i norepinefrin, a ovi hormoni povećavaju krvni pritisak, puls, sužavaju krvne sudove i čine bela krvna zrnca “lepljivijim” što povećava rizik od krvnih ugrušaka, pa naučnici smatraju da bi to bio jedan od načina na koje izlivi besa mogu dovesti do infarkta.

- Suprotno uvreženom mišljenju da je bes najbolje izbaciti iz sebe, taj postupak ipak ostavlja trag na organizmu i nema ničega katarzičnog u tome - kaže Džejms O'Kif iz bolnice Sveti Luka u Kanzas Sitiju.

Naučnici su utvrdili i da su pacijenti na lekovima iz grupe beta blokatora imali manji rizik od srčanog udara posle izliva besa i sugerišu da bi taj lek mogao preventivno da deluje kod osoba sklonih izlivima besa.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA