Zašto su neki ljudi golicljiviji od drugih?

Najgolicljiviji delovi tela su vrat, stomak, prepone, pazuh i stopala, a činjenica je da sami sebe ne možemo da zagolicamo. Golicanje mnogim ljudima nije nimalo smešno, jer ono zapravo u mozgu aktivira centar za bol

  • 1

Histeričan smeh javlja se kao posledica golicanja ne zbog prijatnosti koju osećamo, već zbog aktiviranja regije mozga nazvane “rolandic operculum”, zadužene za bol.

U istraživanju nemačkog Univerziteta Tuebingensu, 30 dobrovoljaca draženo je golicanjem, a svaki od ispitanika je, pre ili kasnije, u zavisnosti od praga tolerancije i osetljivosti nervnih završetaka u koži, reagovao smehom kao odbrambenim mehanizmom. Ovo kikotanje nastaje kao signal submisivnosti, a naučnici veruju da su njegovi koreni u ranoj evoluciji i razvoja samosvesti.

- Deo mozga koji se aktivira golicanjem zadužen je za iščekivanje bola, pa iako golicanje samo po sebi nije bolno iskustvo, ono je svakako neprijatno - objašnjavaju naučnici.

Takođe, stimuliše se i hipotalamus koji je odgovoran za telesnu temperaturu, glad, umor i seksualno ponašanje, ali i instinktivne reakcije. Oni su potvrdili da su najosetljiviji delovi tela na golicanje vrat, stomak, prepone, pazuh i stopala.

- Golicanje je neprijatno jer naš mozak iščekuje bol, a to je i razlog zbog kojeg ne možemo da zagolicamo sami sebe. Tada mozak zna da je reakcija na nadražaj nepotrebna, pa to iščekivanje prestaje da biva nadražaj - objasnio je dr Alan Hirš.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA