ZA ŽIVOT BEZ RAKA: Pijte vino, bacite vitamine, ne preterujte sa sportom

Američki onkolog Dejvid Agus (48), sa Univerzitetske klinike Južne Kalifornije, u nemačkom tabloidu “Bild” otkrio je tajne zdravog života

  • 3

Dejvid Agus trdi da, gledano na duge staze, svaka upala podstiče dobijanje raka i oboljevanja od srčanih problema, a da ljudsko telo želi predvidljivost i život "kao po satu".

Doktor pritom kaže da medicina nije nauka čija saznanja važe za sve, ali da bi se na putu do zdravlja trebalo odreći miksera, držati se podalje od industrijskih vitamina, nositi cipele na štikle samo kada se mora, ne preterivati sa sportom... Agusove teze su, kako piše "Bild", neobične i delimično sporne.

Amerikanac je savetovao da se nedeljom ne spava duže, jer to za ljudsko telo, koje je "'rob navika", predstavlja stres.

- Ako tokom radne nedelje ustajete u sedam sati, a nedeljom u devet, onda je organizmu potrebno vreme čak do srede da se ponovo navikne i odmori - tvrdi doktor.

Takođe, on za zdrav život savetuje i da se uvek u isto vreme mora jesti.

- Čak i jabuka, koja se pojede negde između obroka, može biti zdrava samo onda ako je čovek jede svaki dan u isto vreme. Studije pokazuju da ljudi koji ne jedu uvek u isto vreme, imaju za 80 odsto povećani rizik od dijabetesa - iznosi doktor svoju tezu Nemcima, poslovično poznatim po tačnosti i poštovanju vremena.

Ovaj američki lekar ima savete i za žene.

- Bacite neudobne cipele, a štikle izujte odmah kad stopala počnu da vas bole. Osnova je da bol i upale često imaju fatalne posledice. To, na primer, povećava rizik za rak, srčane probleme i Alchajmerovu bolest - kaže Amerikanac.

Agus upozorava da ni sa sportom ne bi trebalo preterivati i da je sasvim dovoljno vežbati sat vremena dnevno.

- Kretanje je zdravo, ali preterani trening nije. U kancelariji ustajte sa stolice što češće. Krećite se dok telefonirate, a ako imate sastanak, organizujte zajedničku šetnju. Ne pišite kolegama mejlove, nego ih posetite – poručuje dr Agus i kaže da, iako je višesatno sedenje opasno po metabolizam, ne treba trčati ni maraton.

On savetuje ljudima da se drže dalje od vitaminskih preparata, jer žene koje uzimaju multivitamine imaju za 15 odsto veći rizik da dobiju rak.

- Vitamini D i C hrane zdrave ćelije, a zašto onda ne bi i kancerogene - pita se doktor.

Od lekova renomirani američki doktor savetuje da se svakog dana popije po jedan bejbi-aspirin.

- Sa 75 mg acetilsalicilne smanjujete rizik od raka za 40 odsto, srčanih oboljenja za 22 odsto, rani šlog za 17 odsto. Tu, naravno, postoje i neželjeni efekti. Međutim, i svaki automobil sa sobom vuče određene rizike, a ipak, "ispod crte" imamo više prednosti nego mana... - kaže doktor.

Ukoliko vas brine da li unosite dovoljno voća i povrća, Agus poručuje da ni sa takozvanim "zdravim namirnicama" ne bi trebalo da se preteruje.

- Zapitajte se, koliko voćkica može da stane u jednu čašu i da li vaše telo stvarno želi da odjednom pojede 10 šargarepa. Ja ne verujem da želi - kaže doktor, koji savetuje da se lift izbegava kao kuga, a pri tom redovno pije crno vino.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA