Tri razloga zašto je dobro džogirati

Trčanje osim što je dobro za ubrzavanje cirkulacije, gubitak masnih naslaga i jačanje mišića, ima i mnoge druge prednosti koje pozitvno utiču na zdravlje

  • 2

Iako na sam pomen trčanja mnogi ljudi odmah prevrnu očima, trebalo bi da razmisle o njegovim pozitivnim posledicama. Možda je dosadno i monotono, ali je jako zdravo. Osim toga što ćete se osećati snažnije i zgodnije, trčanje štiti i od mnogih bolesti poput raka, srčanih bolesti i moždanog udara. Ali spisak se tu ne završava, već upravo počinje. Evo koje su još prednosti trčanja.

Ublažava polensku groznicu

Nakon što su osobe koje je mučila alergija trčale 30 minuta, simptomi alergije smanjili su se za više od 70 odsto, rezultati su novog istraživanja. Stručnjaci tvrde da se to dešava zato što kardio-vežbe, poput trčanja, umiruju proteine u nozdrvama.

Jača i čuva zglobove

Suprotno nekim pričama, trčanje ne šteti nego jača kolena i druge zglobove. Osteoartritis nastaje kada se troši hrskavica zglobova. Uz starost, najveći faktor rizika za pojavu osteoartritisa je debljina. Gojazne žene imaju gotovo četiri puta veće šanse da obole od osteoartritisa nego one koje nemaju problema sa kilogramima. Kod muškaraca gojaznost povećava rizik pet puta. Oni koji trče češće imaju normalnu telesnu težinu nego oni koji se malo kreću, što značajno smanjuje rizik od oboljenja zglobova. Trčanje takođe jača ligamente i kosti.

Smanjuje stres

Mnoge žene se zaklinju da sve svoje probleme rešavaju dok trče. Na Univerzitetu Džordžija volonteri su bili dovedeni u stanje stresa tabletama kofeina, a vežbanje na sobnom biciklu, koje daje iste rezultate kao trčanje, bilo je tri puta delotvornije u smanjenju stresa nego jedan sat odmora. Lekari takođe preporučuju trčanje u lečenju kliničke depresije i drugih psihičkih poremećaja, kao što su alkoholizam i narkomanija.

(T. Milić / mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexa

    6. jun 2013 | 10:02

    Vala ja bih za ovom crnkom preplanulom dole trcao cijeli dan :-) tako bi i islo ali pored nje tesko,onako kad je pogled dobar imam motivaciju:-)

  • ona

    6. jun 2013 | 09:56

    Trcanne po tvrdom izuzetno trosi zglobove . To svaki sportista zna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA