Non-stop vam se spava? Evo zašto je to tako

Počeli su vreli dani, a umesto da uživate u suncu i druženju, vas neprestano hvata umor. Niste ni svesni da vam se zbog ovih sitnica stalno spava

  • 3

Uvek ste umorni? Niste jedini. Osim nedostatka sna, možda vas umaraju neke stvari koje radite preko dana. Drugim rečima, umaraju vas pogrešne sitnice koje radite preko dana.

Doručak bez ugljenih hidrata

Mit je da će vam ugljeni hidrati “ubiti” energiju. Vašem telu su neophodni za proizvodnju goriva. Studija je pokazala da su oni koji su na ishrani bez ugljenih hidrata češće umorni i manje raspoloženi za vežbanje od onih koji ih jedu.

Na Klinici Mejo došli su do sličnih rezultata. Ključ je u tome kakve ugljene hidrate jedete. Zašećerene žitarice i beli hleb nisu najbolji izbor. Prirodni, neprerađeni ugljeni hidrati (žitarice, voće i povrće) su prava stvar. Ako ih ne dobijete iz ovih izvora, vaš mozak će ukrasti energiju koja je pohranjena u mišićima. Tokom vremena to će dovesti do gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma. Generalno ćete se osećati tromo i usporeno.

Lekovi

Prema nekim podacima, oko 76 odsto ljudi starijih od 60 godina koristi najmanje dva leka koje im je propisao lekar, dok ih 37 odsto koristi pet ili više.

Lekovi su potrebni, ali oni mogu da predstavljaju opterećenje za jetru, koja je zadužena da oslobađa telo od toksina. Ako je jetra umorna, takvo je i telo. Porazgovarajte s lekarom i pobrinite se da uzimate lekove samo ako je nužno.

Nered

Svuda oko vas razbacane su stvari? Papiri su zatrpali radni sto? Nered utiče na energiju. Studija Instituta za neuronauku na Univerzitetu Prinston pokazala je da kad je nered oko vas, mozak se oseća preopterećenim i teško može da se usredsredi na bilo šta, a napor da se koncentrišete vas dodatno umora.

Najbolje bi bilo da probate da sredite manji prostor koji je u neredu i proverite kako se nivo energije podiže. Kad vidite sjajan učinak koji može uneti red, počistićete i ostatak.

Voda obogaćena vitaminima

Prodaja vode obogaćene vitaminima je u porastu. Problem je što vitaminski obogaćena pića, posebno ona sa vitaminom B i taurinom, još jednim energetskim pojačivačem, zapravo mogu da imaju obrnut efekat. To je zato što telu treba duže da preradi vitamin B koji dolazi u izolovanom obliku, poput energetskog pića. Od tih pića možete postati nadraženi, nervozni i umorni. Pre nego što kupite vodu, dobro proverite čime je obogaćena.

Korišćenje računara

Ako pred monitorom provodite sate, sigurno ćete se izmoriti. Dugotrajno korišćenje računara može dovesti do sindroma računarskog vida. Simptomi mogu da budu umor, zamagljen vid i glavobolje.

Kako da rešite problem? Stručnjaci predlažu da nakon 20 minuta provedenih pred monitorom skrenete pogled na 20 sekundi i usredsredite se na objekat udaljen barem šest metara. To bi trebalo da smanji naprezanje očiju. Računar bi, takođe, trebalo da bude u nivou očiju.

Ne jedete povrće

Jednostavno rečeno, mikronutrijenti (vitamini, minerali i biljne hranljive materije iz voća i povrća) neophodni su za optimalno zdravlje. Antioksidansi u povrću štite telo od slobodnih radikala, koji mogu dovesti do ubrzanog starenja, nedostatka energije pa čak i do raka.

Zato jedite spanać, kelj, crno grožđe i papaju - sve ključne izvore energije.

Preterano vežbanje

Da, svi govore da ćete se nakon vežbanja osećati bolje. Međutim, ako preterate, možete preopteretiti nadbubrežne žlezde, zbog čega telo oslobađa previše kortizola. To dovodi do umora koji vas može držati danima.

S Klinike Mejo preporučuju da na skali intenziteta vežbanja 1-10, vežbate na nivou 6-7, znači umereno. Upoznajte svoje telo i pronađite intenzitet vežbanja koji vam odgovara. Sledeći dan bi trebalo istu aktivnost da ponovite bez velikog napora. Ako to niste u stanju, znači da ste preterali.

(Telegraf.rs / Magazin.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeka

    21. jun 2013 | 08:49

    Može da bude i nedostatak joda.

  • vedad

    15. januar 2015 | 21:58

    ako vam se nov stop spava,tj naslonite se na drvo i zaspete,mora vas i žgaravica hvatati.pravi razlog je da vam neko ubacuje u kahvu sok ćaj tablete za spavanje ,da bi vi spavali dok ta osoba obrađuje vašu polovinu.tako da vam je želudac pun ćak i na poslu vam se spava.vašu polovinu tada boli želudac ćudno i ona samo hoće seks to su stvari koje se teško objasne,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA