ZNOJENJE: Kako se rešiti neprijatnih mirisa

Paklene vrućine koje su usledile tokom proteklih dana zadale su poprilične glavobolje. Međutim, od svih neprijatnosti koje vrebaju s užarenog asfalta, najgora mora je preterano znojenje

  • 1

Povišene temperature saterale su ljude u ćorsokak. Osuđeni su na klimu, temperaturne razlike, otežano disanje, ali to nije sve. Jedna od najgorih stvari koja ih je snašla je neprijatno i nekontrolisano znojenje. Neprijatan miris koji zna da ispuni celu prostoriju i ljude u neposrednoj okolini, glavni je neprijatelj kojeg se nije lako rešiti. Međutim, treba da budete svesni toga da rešenje ipak postoji.

Znoj koji vas obuzima može da bude jedan od dva postojeća tipa. Prva vrsta se odnosi na znojenje koje je uzrokovano vežbanjem ili visokim temperaturama zbog čega se znojne žlezde aktiviraju i ispuštaju znoj koji zapravo služi kako bi se telo ohladilo.

Drugi način je pak mnogo komplikovaniji i neprijatnijeg mirisa. Naime, reč je o znojenju koje je uzrokovano stresom odnosno situacijama koje su pune straha, nervoze ili panike. Znojenje je tada pretežno fokusirano na delove tela koji su bogati folikulima dlaka, poput pazuha. Ovakvo znojenje, podstaknuto adrenalinom, odbrambeni je mehanizam našeg tela koje ima za cilj da u stresnim situacijama drži ljude na distanci.

Iako znoj sam po sebi nije neprijatnog mirisa jer 99 odsto znoja čini voda, u stresnim situacijama se često pretvara u smrad zahvaljujući kombinaciji proteina, lipida i prirodnih bakterija.

Bilo da mučite muku sa jednom ili drugom vstom znoja, postoji način na koji možete da otklonite svoje probleme. Za početak, uvek pri ruci imajte vlažne maramice ili dezodorans, kako biste mogli da se osvežite po potrebi u toku dana.

Zatim, kada budete kod kuće, odmah uđite u kadu i otklonite neprijatan miris pomoću antibakterijskog sapuna. Takođe, vodite računa o vrsti odeće koju nosite. Izbegavajte sintetiku i ostale veštačke materijale. Nosite pamuk.

A ukoliko vas očekuje naporan radni dan, obucite nešto tamno jer mrlje od znoja neće biti toliko vidljive.

( T. Milić  )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA