Ako ne želite da se ugojite, na spavanje idite na vreme

Loše vesti za sve noćne ptice! Najnovije istraživanje otkriva da kasni odlazak na spavanje izaziva gojaznost

  • 1

Ako isuviše često odlazite na spavanje kasno, ugojićete se čak i ako ste inače zdravi i nemate nikakve problema sa telesnom težinom. Tako barem pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Sleep”.

Glavni naučnik istraživanja Andrea Spet zajedno sa svojim saradnicima podelio je 225 ispitanika u dve grupe. Prva grupa je spavala od četiri do osam ujutro, a druga od 22 časa do osam. Ispitanici koji su odlazili na spavanje tek u zoru, jeli su znatno više i to nezdravu i masnu hranu jer im je organizam tako tražio.

Iako je već nekoliko istraživanja pokazalo da su debljina i nesanica povezani, ovo je prvo s većim brojem ispitanika koje bez ikakve sumnje potvrđuje da što manje spavamo, više jedemo.

- Znali smo da se ljudi goje, ali nismo znali da se debljaju u tolikoj meri. Zabeležili smo među našim ispitanicima da su dobili znatan broj kilograma - istaknuo je Spet.

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici koji malo spavaju ne praktikuju ni druge zdrave navike poput vežbanja ili pravilne ishrane. Stručnjaci veruju da je to zapravo začarani krug - nedostatak sna prouzrokuje umor i nedostatak snage i želje za zdravijim načinom života. Spet smatra da su njihova otkrića veoma važna i da ih je neophodno dodatno istražiti.

- Ovom problemu trebalo bi pristupiti multidisciplinarno. Svakako je važno otkriti psihološke razloge za takvo ponašanje. Dakle, mi smo krenuli, ali priča mora da se nastavi, jer ljude treba upozoriti koliko im štete može naneti nedovoljno sna – zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bayica

    3. jul 2013 | 12:10

    Takodje je dobro za prirodno povecanje testosterona kod muskaraca a testosteron nas cini vitkim i zdravim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA