≫ 

KRATKA ISTORIJA BIKINIJA: Evo kako i zašto su cice na plaži postale tako SEKSI! (FOTO) (VIDEO)

Prvog dana jula 1946. godine, Amerikanci su izveli prvu u seriji nuklearnih proba na atolu u Južnom Pacifiku. Četiri dana kasnije, Francuz Luj Rear predstavio je u Parizu kupaći kostim za koji se nadao da će biti isto toliko "eksplozivan" i koji je nazvao bikini, po pomenutom atolu. Međutim, u vrtoglave visine popularnosti vinula ga je seks-bomba Brižit Bardo

  • 3

Danas je dvodelni kupaći kostim nezaobilazan gost svih mondenskih plaža, a prosečna dama svake godine potrudi se da nabavi barem jedan bikini koji će u savršenoj meri istaći sve njene telesne obline.

Iako je savremeni bikini postao popularan tek sredinom dvadesetog veka, to ne znači da ga nije bilo i ranije.

Kako nas istorija uči, još su drevne Atinjanke nosile neku preteču bikinija, što se može videti na nedavno otkrivenom mozaiku koji datira iz perioda od oko 1400. godine pre nove ere.

Slični, dvodelni kostimi mogu se naći i na drugim slikama iz antičkog perioda.

U 18. veku, kada je kupanje na javnim kupalištima ponovo postalo popularno, smerne i ugledne dame nosile su nezgrapnu i nimalo udobnu “kupaću haljinu” napravljenu od vune ili flanela.

Foto: Conigliofamily.com Foto: Conigliofamily.com

U današnje vreme, prema pravilima koja je ustanovio sam Luj Rear, da bi kupaći kostim mogao da se nazove bikinijem, u njegovo šivenje ne sme biti uloženo više od 200 kvadratnih santimetara materijala.

Prema njegovim rečima, bikini nije bikini ukoliko ne može da se provuče kroz burmu.

Foto: Foto: Liveinternet.ru Foto: Foto: Liveinternet.ru

Svoje ime bikini duguje arhipelagu Bikini, delu Maršalskih ostrva u Severnom Pacifiku. U pitanju je mesto gde je prvi put testirana atomska bomba, što nosi izvesnu simboliku, jer je bikini na modu izvršio nezapamćen eksplozivni udar čije posledice se i dan danas osećaju.

Rearu je u početku bilo teško da pronađe manekenku koja će biti dovoljno smela da obuče ovaj minimalni kupaći kostim, ali srećom, pojavila se igračica Mišelin Bernardini. Nakon svog prvog pojavljivanja u bikiniju, ova devojka dobila je više od 50.000 pisama zahvalnosti od oba pola.

Prvi slogan kojim se bikini reklamirao glasio je “Razotkriva ama baš sve, osim devojačkog prezimena njene majke”. Naravno, jedan toliko seksepilni komad odeće nije mogao da prođe bez kritika sablažnjenih dušebrižnika, pa je tako u većini katoličkih zemalja on prvih godina bio apsolutno zabranjen.

Foto: Missworldevent.blogspot.com Foto: Missworldevent.blogspot.com

Na prvoj ceremoniji dodele nagrada za Mis sveta 1951. godine, Šveđanka Kiki Hakanson odlučila je da krunu primi odevena samo u oskudni bikini. Međutim, pošto je sam Papa bacio prokletstvo na nju, nijedna misica više se nije na zvaničnom događaju pojavila u dvodelnom kostimu. Isto tako, u Australiji je 1951. godine više od pedeset dama dobilo zabranu pojavljivanja i kupanja na uglednoj Bondi plaži.

Prvi modeli bikinija imali su šiljata ispupčenja na mestu za grudi. Gornji deo je kod nekih dama pratio prirodne obline, dok su drugi mogli da budu “našiljeni” prema želji supružnika žena koje su ga nosile.

Ipak, bikini je na tronu popularnosti 1953. godine zacementirala fotografija seksepilne Brižit Bardo na jednoj od plaža u Kanu, tokom njenog prvog gostovanja na slavnom filmskom festivalu.

Podjednaku pažnju izazvala je i Dajana Dors u prvom krznenom bikiniju 1955. godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

Foto: Furinsider.com Foto: Furinsider.com

Kada se u junu 1960. godine na svetskim top-listama pojavila pesma “Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini”, numera koju je pod nazivom “Bikini sa žutim tačkicama” obradila jugoslovenska pevačica Ljiljana Petrović, sve se otrglo kontroli.

Prodaja bikinija neverovatno je skočila i više nije bilo devojčice, devojke ili zrele žene koja nije poželela da ima barem jedan ovakav kupaći kostim.

Bikini u kojem je iz mora izronila Ursula Anders u prvom delu serijala o Džejms Bondu smatra se najlegendarnijim, ako i ne najseksepilnijim kupaćim kostimom svih vremena.

Prva Plejboj zečica u bikiniju osvanula je na naslovnoj strani ovog do tada relativno čednog lista 1962. godine, a prva sportistkinja ponela ga je na naslovnici magazina “Sports Illustrated” dve godine kasnije.

Pored Brižit Bardo i Dajane Dors, još dve seks-bombe umele su da nose bikini na način koji bez premca budi uzdahe skoro svakog muškarca. To su bile Merilin Monro i Rakel Velč.

Foto: Foter/memoflores Foto: Foter/memoflores

Sa pojavom bikinija, promenili su se i standardi lepote. Dame sebi više nisu smele da dozvole da budu čupave, a posebno ne da im šuma dlačica izviruje iz minimalnih gaćica za plažu.

Tako je nastao trend bikini-depilacije, koji podrazumeva potpuno glatko izbrijanu kožu, ostavljajući samo “strelicu” na venerinom bregu.

Foto: bornrich.com Foto: Sports Illustrated

Najskuplji bikini na svetu vredan je vrtoglavih 30 miliona dolara i optočen je sa više od 150 karata dijamanata.

Najveća bikini-parada održana je u Johanesburgu 2009. godine, kada je u znak podrške svesti o raku dojke gradom u njemu prošetalo 287 devojaka.

I, taman kad je svet pomislio da se sa razgolićivanjem ne može ići dalje, stiglo je čudo iz Brazila! Bikini s tanga gaćicama.

Nakon ovog krika mode, Rearov bikini postao je jedan sasvim običan i pristojan odevni predmet.

Foto: Foter/memoflores Foto: Foter/memoflores

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maco muskarac

    3. jul 2015 | 16:40

    Mislim da bi trebalo devojke trebale da setaju u bikiniju svud a ne mo na plazi, to bi bilo ful..

  • Deni

    4. jul 2015 | 08:56

    Samo mogu da primetim da je na plazi godinama trend da zene nose sto minimalnije kostime, a muskarci sto duze i sire bermude za kupanje :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA