Ne dozvolite da vam zatvor pokvari letovanje!

Nisu retki oni koji kad negde putuju imaju problem sa pražnjenjem creva. Evo šta bi trebalo da radite ukoliko i vas snađe ova muka

  • 0

Na godišnjem ste odmoru, uživate u kupanju, sunčanju, istraživanju mesta, upoznajete nove ljude. Međutim, susret s jelovnikom bogatim namirnicama na koje nismo navikli često može da dovede do stomačnih problema.

Ponekad je reč o hrani koja nije dovoljno bogata vlaknima ili je opet prebogata masnoćama, a veliku ulogu igra i dehidracija. Kada smo na letovanju, često zaboravljamo da unosimo dovoljno tečnosti, jer nam voda nije pri ruci ili nam se ne da da prekinemo uživanje na plaži kako bismo osvežili telo iznutra. Evo kako sebi možemo da pomognemo na prirodan način.

Trbušna masaža

Varenje najlakše možete pokrenuti laganom masažom stomaka koju možete izvesti bilo gde. Jednostavno, blagim pritiskom kružite po donjem delu trbuha pet do deset minuta.

Vežbajte

Redovna vežba pomoći će probavnom traktu tako što će olakšati prolazak hrane kroz creva. Aerobna aktivnost stimuliše peristaltiku creva, to jest prirodne kontrakcije mišića digestivnog trakta.

Banana

Pojedite zrelu bananu između dva obroka kako biste olakšali pražnjenje creva.

Kafa

Kofein iz kafe pomoći će stimulaciju creva i podstaknuti ih na pražnjenje. Važno je napomenuti da ne bi trebalo konzumirati ni previše kafe, jer će u tom slučaju ona delovati diuretički i tako osujetiti vaše namere.

Suve šljive

Osim što su idealan izbor za sve kojima preti osteoporoza, suve šljive mogu da budu od ogromne pomoći protiv zatvora jer sadrže dihidroksifenil isatin, prirodni laksativ.

Limunada

Isceđeni sok limuna deluje čudotvorno za zatvor. Napravite čašu limunade od jednog limuna s toplom vodom i popijte tokom dana. Na taj ćete način pomoći probavi, a sam limun je odličan saveznik mršavljenja.

(Telegraf.rs / Ordinacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA