Ljute papričice lek za vrućinu?

- Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, deluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem delu probavnog trakta, koji reaguju na vrućinu i uzrokuju znojenje - kaže profesor za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu

  • 0

VEROVALI ILI NE! U borbi protiv vrućina, istraživači kao moćno oružje predlažu vrele čajeve, što nije prvi put da se čuje teorija o tome da topli napici pomažu sa vrućinama, ali i začinjenu ili ljutu hranu. Objašnjenje je da je znojenje najbolji način rashlađivanja.

Kako piše portal Dojče vele, stručnjak za neurologiju Piter Meknauton sa Univerziteta u Kembridžu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutrašnju telesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje.

Živci u našim ustima i u gornjem delu probavnog trakta reaguju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se delotvorno rashlađuje ljudsko telo.

- Znojenje će započeti ili se pojačati ako je osoba već vruća - objašnjava Kristofer Gordon sa Univerziteta u Sidneju. Njegova specijalnost je termoregulacija kod ljudi:

- Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim počnu da se znoje, biće im bolje jer će se rashladiti.

Znojne žlezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcionisanje našeg tela.

- Kad se na vrelini ne bismo znojili, naša bi unutarnja temperatura bi se povisila, a potrebno je samo nekoliko stepeni više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti - objašnjava profesor Meknauton.

Meknauton savetuje topli čaj, kojem se daje prednost u odnosu na kafu jer ne sadrži kofein. Ili možda ovo:

 

- Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, deluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem delu probavnog trakta, koji reaguju na vrućinu i uzrokuju znojenje.

Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uslovima, Indiji ili Južnoj Americi, više jedu začinjenu od "osvežavajuće" hrane poput lubenica ili raznih ledenih proizvoda.

- Hladni napici rashlađuju samo trenutno jer je volumen hladnog napitka relativno mali u poređenju s ljudskim telom, pa učinak rashlađivanja brzo prođe. Uz to postoji ograničenje koliko čovek može da popije tečnosti kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše - kaže profesor Meknauton.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de, Autori: Džesi Vingard / Snježana Kobešćak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA