KONAČNO: Stiže prva vakcina protiv malarije!

Vakcina nazvana “RTS,S” prepolovila je broj obolelih od malarije među malom decom, a smanjila broj inficiranih beba za 25 odsto

  • 0

Britanski proizvođač lekova “GlaxoSmithKline” čeka na odobrenje za prvu vakcinu protiv malarije, smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Njihov proizvod pokazao se veoma uspešnim u slučaju afričke dece koja su ga primila.

Prema rečima stručnjaka, svi su vrlo optimistični u pogledu prvog svetskog cepiva za tu bolest od koje godišnje umre na stotine hiljada ljudi. Kako piše BBC, vakcina “RTS, S” prepolovila je broj obolelih među malom decom i smanjila broj inficiranih beba za 25 odsto.

Britanska farmaceutska kompanija ga je razvijala u saradnji s neprofitnom kompanijom za borbu protiv malarije koju finansira dobrotvorna fondacija “Bil i Melinda Gejts”. Testiranja obavljena na deci bila su najveći takav projekat u Africi, u kojem je učestvovalo 15.500 dece iz sedam zemalja. Kompanija je radila na vakcini 30 godina, a sad će zatražiti dozvolu za upotrebu od nadležnih regulatornih tela za lekove.

(Telegraf.rs / Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA