OPREZ: Smeh je lek, ali može i da vas ubije!

Verovali ili ne, osobe koje imaju smisla za humor i često se smeju, u nekim situacijama mogu ozbiljno da naškode sopstvenom zdravlju

  • 1

Da je smeh lek, odavno se zna. Međutim, postoje ljudi za koje je ovaj način ispoljavanja radosti i veselja veoma opasan i može ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje, pa čak i život. Od 1946. godine stručnjaci na univerzitetima u Brimingemu i Oksfordu proučavaju uticaj smeha na čovekov organizam i došli su do neverovatnih rezultata.

Kako tvrde, čak i kratkotrajan smeh može da izazove srčani udar. Ako vam se čini da ćete da eksplodirate od smeha, znajte da ste u opasnosti da vam pukne srce, snađe vas epileptički napad ili vam negde u stomaku nastane kila. Takođe, dobar vic može da izazove kretanje kamena u bubregu ili bešici.

Naglo uvlačenje vazduha tokom smejanja nikako ne prija osobama koje pate od astme, a može da izazove i pucanje plućne maramice (pneumotoraks). Nije blagodatan ni onima sa slabijom bešikom, pošto lako može da se desi da ona “popusti”.

Ono što posebno može da pogodi trudnice u prvim nedeljama od začeća, a posebno žene koje podvrgnute vantelesnoj oplodnji, jeste gubitak ploda nakon salve smeha. Starije dame, koje su nakon menopauze obolele od osteoporoze trebalo bi da se čuvaju izazivača smeha, jer može da im se desi da im od naglog savijanja pukne kičma ili neka druga kost.

Srećom, nije sve tako crno. Osobe koje žele da smršaju, zahvaljujući nekoj dobroj komediji ili nastupu klovna mogu da potroše i do 2000 kalorija dnevno. Takođe, kikotanje je dobro i za dijabetičare i kardiovaskularne bolesnike, jer smeh snižava nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak i daje bolju prokrvljenost arterijama, venama i kapilarima.

Takođe, dobra doza humora lekovita je za pacijente koji trpe bol, onima koji muku muče sa začepljenim sinusima, a takođe podiže i naš imunitet.

- Smeh je dobar, jer nas oslobađa od napetosti, ali ni s njime ne bi trebalo preterivati. Sad nam samo preostaje da utvrdimo da li na naše zdravlje gore ili bolje utiče pojedina vrsta šale. Postoji mogućnost da možemo da se razbolimo od masnih viceva ili crnjaka, za koje je dokazano da, posebno kad su na naš račun, ostavljaju gorak ukus u ustima – našalili su se naučnici u radu koji je objavljen u božićnom izdanju časopisa British Medical Journal.

(Telegraf.rs / BMJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA