I žene bez materice sad mogu da imaju bebu!

U poslednjih godinu dana, švedski lekari uspešno su presadili čak devet materica i nadaju se da će ove žene uskoro moći da rađaju potpuno zdravu decu

  • 2

Švedski lekari uspešno su presadili devet materica ženama kojima je zbog tumora ili drugih zdravstvenih problema ovaj organ izvađen ili su čak rođene bez njega. One su ove organe dobile od svojih srodnica.

- Uskoro će sve ove dame pokušati da začnu - izjavio je lekar koji je bio zadužen da rukovodi ovim projektom.

Žene koje su učestvovale u projektu rođene su bez uterusa ili im je materica odstranjena zbog raka grlića. Većina njih je u tridesetim godinama. One su učestvovale u prvom velikom eksperimentu čiji je cilj da se utvrdi da li je moguća transplantacija materice kod žena da bi one zatim mogle da rode svoju biološku decu.

Transplantacija organa poput srca, jetre i bubrega, da bi se spasio život pacijenta, praktikuje se već decenijama, a lekari sve više presađuju ruke, lica i druge delove tela kako bi pacijentima poboljšali kvalitet života. Transplantacija uterusa je prva kod koje presađeni organ treba da služi samo privremeno, odnosno onoliko koliko je potrebno da se iznese trudnoća i rodi beba.

Lekari su pre toga dva puta pokušali transplantaciju materice, jednom u Turskoj, a drugi put u Saudijskoj Arabiji, ali žene kojima su ovi organi presađeni nisu uspele da rode. Naučnici u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, SAD i drugim zemljama takođe planiraju slične operacije, ali ovo što su postigli švedski lekari do sada predstavlja najveći pomak u toj oblasti.

- Ovo je nova vrsta hirurgije. Mi nemamo odakle da učimo - izjavio je dr Mats Branstrom iz Geteborga za AP.

Branstrom, načelnik odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetu u Geteburgu, vodi projekat. On i njegove kolege će sledećeg meseca rukovoditi prvom radionicom u istoriji na kojoj će učesnici moći da nauče kako se vrši transplantacija materice i uskoro planiraju da objave naučni izveštaj o tome.

On kaže da se svih devet žena koje su dobile materice dobro osećaju. Mnoge od njih su već šest nedelja posle transplantacije imale prvi menstrualni ciklus, što je prvi znak da su materice zdrave i funkcionalne.

- Jedna žena je imala infekciju presađene materice, a neke su imale manje epizode odbacivanja, ali nijednoj od žena primalaca ni davaocima organa nije bila potrebna intenzivna nega posle operacije - rekao je Branstrom. Sve su puštene iz bolnice posle nekoliko dana.

Prilikom transplantacije ženama materice nisu povezane s jajovodima, tako da one ne mogu začeti prirodnim putem, ali one koje imaju svoje jajnike mogu da proizvode jajne ćelije, a nekima od njih su pre operacije uzete jajne ćelije zbog veštačke oplodnje. Oplođeni embrioni su zamrznuti i lekari planiraju da ih usade u nove materice, čime će ženama biti omogućeno da rode svoju biološku decu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joksi15

    13. januar 2014 | 16:31

    Ovo je divno! Najlepši osećaj u životu je biti majka! Ovim ženama želim slatke bebice i da uživaju u njima! :-)

  • Dece zeljna

    6. septembar 2017 | 21:35

    Sa 34god obolela od opake bolesti. Rak grlica materice. Za tri ipo meseca, imala tri operacije. Povadjeni i jajnici i materica. A dece zeljna :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA