Ako nećete infarkt, manite se slatkiša!

Mnogo slatkiša, zašećerene hrane i preslatkih napitaka predstavljaju ogroman rizik za srčani udar

  • 1

Konzumacija velikih količina slatke hrane i zaslađenih napitaka je u novoj studiji američkih naučnika povezana s većim rizikom za infarkt.

Svakodnevna konzumacija samo jedne limenke nekog zaslađenog gaziranog soka ili ekvivalentne količine šećera, povezana je s većim rizikom za smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti. Nalazi istraživača iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti se zasnivaju na podacima prikupljenim od oko 10.000 Amerikanaca.

Takođe, utvrđeno je da osobama koje četvrtinu dnevnog unosa kalorija uzimaju kroz šećer preti više nego trostruko veći rizik za smrt od posledica bolesti kardiovaskularnog sistema, naročito od srčanog udara.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da šećer čini manje od 10 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija, odnosno maksimalno oko 70 grama za muškarce i 50 grama za žene.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA