Srpske trudnice strahuju za posao

Zbog ogromnih cena robe za bebe i poslodavaca koji odbijaju da zaposle ili zadrže na poslu trudnice, sve više žena strahuje da zasnuje porodicu, dok se zvaničnici žale na belu kugu

  • 0

Dok zvaničnici pričaju o suzbijanju bele kuge, PDV na robu za bebe je u visini onog za luksuznu robu, marže su visoke, a trudnice gube posao.

Potpisivanje Narodne inicijative za ukidanje poreza i smanjivanje marži na bebi opremu je počelo, i ako se prikupi više od 30 hiljada potpisa, ovaj problem bi mogao biti delimično rešen. Ipak, ostaje još mnogo problema, kao što je strahovanje žena da li će zadržati posao ukoliko ostanu u drugom stanju.

Ni žene koje poslodavci zadrže u periodu trudnoće nisu sigurne u svoje radno mesto kada se vrate sa porodiljskog.

U Inspekciji rada kažu da im se čini da problema ima mnogo više nego prijava, zbog uvreženog mišljenja da Inspekcija rada ne može mnogo da pomogne.

- Onda se ljudi objektivno plaše da će prijavljivanje da stvori mogućnost da oni imaju veće konsekvence i, nažalost, u praksi jeste tako. Poslodavac takvu vrstu prijavljivanja doživi kao nešto što će predstavljati kasnije prestanak ugovora o radu -  kaže Predrag Peruničić, direktor Inspekcije rada.

Ipak, i Udruženje "Roditelj" i Inspekcija rada apeluju na trudnice čija su prava na radnom mestu povređena da to prijave, jer, ako ništa drugo, poslodavac stiče utisak da ne može da radi šta hoće kada inspekcija dođe i pregleda slučaj.

(Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA