Zašto je u kineskoj astrologiji 2020. godina pacova i po čemu se on razlikuje od običnog horoskopa?

Nakon što ste zavirili u horoskop i otkrili šta donosi nova godina, pogledajte značenja u kineskoj astrologiji i šta vam prema ovim predviđanjima može doneti 2020.

  • 0
kineski horoskop foto: pixabay.com

U dvanaestogodišnjem ciklusu svaka osoba ima svoj kineski horoskopski znak, ali i svaka godina. Godina koja samo što nije prošla je bila godina svinje, a 2020. biće godina pacova. To znači da će na događaje 2020. uticati karakteristike ovog znaka, a svaki lični horoskopski znak biće pod uticajem ovog glavnog,  godišnjeg znaka. Ti uticaji mogu biti različiti, a zavisiće od osobina vašeg ličnog znaka. Dakle, kako sve to funkcioniše? I odakle uopšte dolazi 12 životinjskih znakova kineskog horoskopa?

Kineski horoskop određuje neku osobu na 2 nivoa: prvo je jednim od 12 životinjskih znakova zodijaka, a onda i sa elementom tog znaka. Postoji pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Ali, to nije sve. Svaki od elemenata ima svoj pol: YIN („ženski") ili YANG („muški"), otkriva Readers Digest.

Kineska astrologija može da bude zbunjujuća za zapadnjake, ali prema doktorki Liand Luo, vanrednoj profesorki za kineske studije na Univerzitetu u Kentakiju, to može da bude zbućujuće i za Kineze.

- Mnogo je različitih mitoloških podataka o tome kako je nastalo 12 kineskih horoskopskih znakova – kaže ona. Mnogi se pozivaju na priču o carskoj rasi, u kojoj je poredak znakova zodijaka u kalendaru određen redosledom po kome životinje žive u prirodi.

Godina kojoj idemo u susret početak je novog dvanaestogodišnjeg ciklusa i godina pacova. Prethodne godine koje su bile obeležene ovim znakom su bile 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. Sledeća godina pacova je 2032.

Zapadna i kineska astrologija dele neke zajedničke komponente. Koncept astroloških kuća, na primer, postoji u oba sistema. Zapadna astrologija deli kosmos na 12 numeričkih kuća prema položaju Zemlje u odnosu na Sunce. “Kineski dvorci”, za koje Luo kaže da ih ima 28, predstavljaju kretanje Meseca, a ne Sunca.

- U ovom sistemu postoje odgovarajuće životinjske simbolike, koje su podeljene u 4 regije – objašnjava ona. Prema njenim rečima, svaka sadrži sedam zvezda.

Ipak, Luo kaže da se čak i o ovom pojmu može raspravljati jer postoje mišljenja da to može imati veze sa Jupiterom i njegovom dvanaestogodišnjom rotacijom.

Postoji još jedna teorija zašto su tih 12 životinja izabrane da predstavljaju kineski zodijak.

- Mnogi misle da to ima veze sa obožavanjem životinja i totemizmom - kaže Luo. Obožavanje životinja i totemizam datiraju iz drevne Kine i usko su vezani za drevnu (i sadašnju) versku praksu. Novine "Pekinški pregled" sugerišu da je 12 životinja određeno prema njihovoj bliskosti sa ljudima, njihovim kulturnim značajem i interpretiranim osobinama ličnosti. Pacovi, na primer,  brzo se kreću i imaju izrazito veliku sposobnost preživljavanja. Možda se baš zato svi koji su rođeni u godini pacova smatraju pametnim.

Kako Luo navodi, najraniji zapis o 12 kineskih znakova može da se nađe u zapisu „Lunheng" Vang Čonga, prvi put objavljenom oko 80. godine. Zapis sadrži mnogo eseja koji se odnose na filozofiju i metafiziku. Između ostalog, u njemu su opisane strukture i zaključci koji stoje iza kineske astrologije i zodijaka, uključujući kako 12 životinjskih znakova međusobno deluju.

kineski horoskop foto: pixabay.com

U Lunhengu, Čong raspravlja o odnosu svih životinja zodijaka: pacova, bivola, tigra, zeca, zmaja, zmije, konja, koze, majmuna, petla, psa i svinje. On ističe da svaka životinja može da bude pretnja drugoj životinji, ali zbog toga su one u stanju i da se podčine. U osnovi, to znači da je zodijak osetljiv i složen balansirajući sistem, baš kao i koncept Yina i Yanga, koji je takođe izuzetno važan u kineskoj astrologiji.

Veoma bitan činilac u celoj priči je element koji upravlja kineskim horoskopom i jednako je važan kao i sam znak. Čong objašnjava da postoji pet glavnih elemenata: zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Karakteristike ovih elemenata utiču na karakteristike životinjskog znaka. Dakle, nije samo pitanje da li ste pacov ili pas, već kakav ste pacov ili petao.

Zašto je 2020. godina u znaku pacova, sa elementom metal? Kako bismo ovo značenje rastumačili opet moramo da pogledamo dvanaestogodišnji ciklus. Dvanaest godina od sada, to će biti ponovo godina pacova, ali element će biti voda. Nakon toga, sledeća godina štakora će biti drvo, zatim vatra, pa zemlja. Tada se ciklus sa elementima završava i počinje novi. Dakle, godina „metalnog pacova“ javlja se samo jednom u 60 godina.

Kako element utiče na životinjski znak? Za sve koji nose znak pacova kažu da su pametni, optimistični i energični. Međutim, vatreni pacov je drugačiji od vodenog pacova. Karakteristike elementa „vatre“ predstavljaju aktivnu, agresivnu i odlučnu osobu, dok za one koji nose element „vode“ kažu da su osetljivi, fleksibilni i intuitivni. Način na koji ove dve vrste ljudi vode svoj život veoma je različit.

Kao što je ranije opisano, svi životinjski znakovi deluju na različite načine. Pacov je, na primer, najkompatibilniji sa bivolom, zmajem i majmunom, a najlošije se slaže sa konjem, kozom i zecom. To je zato što svaki znak ima svoje osobine ličnosti, a neki jednostavno ne idu zajedno. Na primer, pacov nije kompatibilan sa konjem jer obojica mogu da budu tvrdoglavi na svoj način, ostavljajući malo prostora za kompromise ili dogovore.

S obzirom na to da je pacov prvi znak u ciklusu, godina koji nosi ovaj znak (2020. godina) označava nove početke, nove mogućnosti i potencijal za veliki uspeh. Ali, nije bitan samo znak životinje, već i element. Kako je 2020. godina godina metalnog pacova, a metal je snažan i odlučan element koji inicira produktivnost, ona vam može doneti uspeh ali samo pod određenim uslovima. Da li ćete ove godine doživeti uspeh ili ne, zavisiće najviše od toga da li ste odlučna osoba ili lutate u svojim verovanjima, vrednostima i idejama.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA