• 6

Najmoćnije antistres sredstvo na koje skoro ne obraćamo pažnju

Šta pomaže dubokoj relaksaciji i regeneraciji našeg organizma?

  • 6

O disanju, tom ključnom faktoru našeg opstanka, gotovo da uopšte ne razmišljamo - ono ima taj fantastični kvalitet da je istovremeno i automatsko i voljno. Dahom možemo da upravljamo, ali i ne moramo, jer disaćemo svakako po prirodi stvari. No, onda kada nas na časovima fitnesa opomenu zbog ritma disanja ili kad uhvatimo sebe da usled stresa predugo zadržavamo dah, shvatamo da ovom “veštinom” možda nedovoljno dobro “upravljamo”.

- U jogi i radu sa dahom učimo da ne postoji samo jedan pravilan način da se diše - kaže Jelena Malenović, sertifikovani instruktor joge koja je svoju dugogodišnju praksu posvetila proučavanju efekta disanja kao odgovor na različita psihofizička stanja izazvana modernim načinom života.

- Da citiram mog mentora, postoje obrasci u koje znamo da se zaglavimo, pa koristimo jedan te isti način disanja bez obzira na okolnosti. Možemo, međutim, da dišemo pravilno na mnogo načina. Plitko ili duboko, zvučno ili suptilno, sa zadržavanjem daha ili bez… svaki način disanja ima svoju ulogu kada znamo kako njime da upravljamo.

Jana PR, devojka joga

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

Benefiti pravilnog disanja na naše fizičko i mentalno stanje su višestruki i nepobitni:

- Svesno upravljanje disanjem može da nas oslobodi mentalnih i fizičkih tenzija, olakša hod i kretanje, obezbedi kvalitetniji san, bolju koncentraciju i memoriju, ali i lepšu kožu, bolje varenje, pomogne rad endokrinog sistema, podigne nivo energije i otpornost imunog sistema. Ukratko rečeno - kvalitet disanja utiče na kvalitet života! - kaže naša sagovornica koja je anatomiju joge i disanja usavršavala u njujorškoj Yoga Anatomy školi pod mentorstvom Leslie Kaminoff-a, jednog od najpriznatijeg stručnjaka iz ove oblasti u svetu danas. Prema njenim rečima upravo je antistres efekat disanja učinio rad sa dahom tako popularnim danas i nešto zbog čega se o disanju govori i kao o prirodnom spa tretmanu koji nam je svima i u svakom trenutku dostupan.

- Naš dah je jedan od najefikasnijih načina ne samo da se oslobodimo stresa, već i da naučimo kako da što lakše prolazimo kroz stresne situacije. Disanje je tesno povezano sa našim nervnim sistemom i kada razumemo kako na telo utiču udah i izdah, možemo voljno da pristupamo našim prirodnim kapacitetima za duboku relaksaciju i regeneraciju celog organizma, da umirimo misli i rasteretimo i telo i um.

Devojka sedi, moda

Foto: Shutterstock

Kako sugeriše joga insturktor Jelena Malenović jako je važno da tokom dana zastanemo i primetimo kako dišemo, jer to ima najveći uticaj na ono što svakodnevno radimo:

- Možda je u početku najudobnije da ovo upoznavanje sa sopstvenim dahom radite ležeći na leđima. Jedan dlan postavite na grudni koš, a drugi na stomak. Dišite kroz nos i bez namere da bilo šta menjate, samo primećujte: koliko traje udah, a koliko izdah, kako se smenjuju, koji delovi tela se pomeraju sa udahom, a koji sa izdahom i kojim redosledom, gde u telu osećamo udah a gde izdah, kakav je doživljaj strujanja vazduha kroz nozdrve. Veoma jednostavno, važno je samo da vežbamo redovno.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    Ništa mi ne pomaže kad sam iskidan ko štranjka!

  • ssss

    Samo dobar, ali dobar sex, a u nedostatku toga ili u pauzama moze pivo, moze.

  • Siki

    Zdrav um je uvek zen...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima