Majka ispisala dete iz vrtića: "Ne želim da moja ćerka ima debelu vaspitačicu"

Kada su u pitanju vaspitači i učitelji, većina roditelja želi da njihova deca imaju zdrave i primerene uzore u njima

  • 16

Hilari Friman je jedna od njih. Ona je iskreno progovorila o svojoj želji da njeno dete ima zdravu učiteljicu, a ne osobu sa prekomernom težinom.

REVOLUCIJA U SVETU MODE: Mršavim manekenkama je odzvonilo na modnim pistama

PRAVA ISTINA O ŠEĆERU U VOĆU: Da li od njega zaista možemo da se ugojimo?

Pravi razlog zbog koga jedete više dok gledate TV i kako da to sprečite

"Kada sam videla kako izgleda osoba koja se stara o mom detetu nisam mogla da ostanem imuna. To je bila mlada osoba u dvadesetim godinama koja već sada ima problem sa prekomernom težinom. Počela sam da se pitam kako će takva osoba moći da odreaguje fizički brzo u situaciji kada treba da spreči dete od neke opasnosti?", izjavila je ona.

To ju je navelo da obrati pažnju i na ostatak osoblja u toj ustanovi. Uočila je da ima još osoblja koje ima problem sa težinom koje po njenom mišljenju šalju deci poruku da je sasvim ok biti debeo i čak poželjno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RF

"Zbog te zabrinutosti odlučila sam da ćerku više ne vodim u tu ustanovu iako je imala sve dobre preporuke. Umesto toga upisala sam je u vrtić gde je osoblje vodilo računa o svom zdravlju i izgledu", objašnjava Hilari.

Ona je odlučila da nakon mnogo vremena progovori o ovome uprkos osudi i lošim komentarima koji mogu doći od strane javnosti koja bi je smatrala snobom i diskriminatorom. Opravdavala je ispisivanje deteta iz jednog vrtića i odlazak u drugi time što je ovaj manji i zatvorenijeg tipa.

"Nije politički korektno komentarisati nečiju težinu, naročito reći nešto negatiovno o gojaznosti. Predaleko smo otišli sa prihvatanjem gojaznosti kod dece i odraslih. Ko god kaže kako biti gojazan nije dobro biva osuđen", ukazala je.

Prema njenim rečima, pogrešno je shvatanje da je neko rođen sa predispozicijama da bude gojazan i da deca gojaznih roditelja moraju biti gojazna, prenosi Dailymail. Teško je održavati zdravu telesnu težinu jer to podrazumeva vežbanje i zdravu ishranu, ali gojaznost se može izbeći.

Foto-ilustracija: Profimedia

"Imala sam poremećaj rada štitne žlezde i zbog toga se ugojila. Osećala sam se loše. Trebalo je par godina da lek da rezultate, a onda još par godina da ja vratim svoju težinu u normalu. Gojaznost može da bude opasna po zdravlje kao i pušenje. Jedini razlog za gojaznost je prekomerno unošenje kalorija koje ne trošimo. Ne možemo da utičemo na to hoćemo li biti niski ili visoki, mladi ili stari. Ali da li ćemo biti fit ili debeli i te kako zavisi od nas samih", rekla je Hilari.

Diskriminacija nije dobra, ali ni gojaznost. Treba imati na umu sve zdravstvene probleme i u skladu sa tim voditi računa o ishrani i vežbanju. Da li ćemo biti zdravi ipak u velikoj meri zavisi od nas.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2017 | 15:59

    STA JEDES .......VNA KAD JE BUREK JEFTINIJI!!!!!a da ti je gazda gde radis od 200kila i da ti da platu od desetinu hiljada dolara onda ti to nebi smetalo

  • Nikola

    17. septembar 2017 | 15:49

    Pa dobro...kad razmislis,ima logike

  • Građanin

    17. septembar 2017 | 15:44

    Lepo objašnjeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA