• 6
 ≫ 

Ovaj uređaj nikako ne smete da utaknete u produžni kabl - a zimi to redovno radite

 ≫ 

Većina domova kada dođu hladni dani greje se uz pomoć kvarcnih grejalica i sličnih uređaja

 • 6

Ono na šta nas svi upozoravaju ovih dana jeste pravilno rukovanje sa grejnim telima jer je veliki procenat požara koji upravo izbijaju zbog loše upotrebe ovih kučnih aparata.

Ovi kućni aparati mogu da vas UBIJU ako ih ne koristite pravilno

Grejalice su drugi po redu uzrok požara što nas mnoge ostavlja bez komentara s obzirom da se veliki broj nas greje uz pomoć njih. Nije na odmet da onda obratimo malo više pažnje.

Foto-Ilustracija: Tanjug

Kada se grejalice nepravilno koriste lako mogu da postanu najgora noćna mora vatrogasaca. Stručnjaci napominju da kada su grejalice uzrok požara najčešće je došlo do toga zbog upotrebe produžnog kabla u koji se ona uključuje, piše Tip hero. Nije svaki produžni kabal sposoban da podrži različitu voltažu aparata koji se u njega uključuju uglavnom istovremeno.

Ukoliko ostavite bez nadzora produžni kabal i grejalicu, onda može da se desi i neka katastrofa. Pre nego što uključite vašu grejalicu sledeći put imajte na umu ovo:

1. nikada ne ostavljajte grejalicu uključenu bez nadzora;

2. nemojte da spavate dok vam grejalica radi;

3. držite grejalicu oko udalčjenu od nameštaja, ćebadi, odeće i zavesa najmanje jedan metar.

Foto: Freeimages.com/uryan

Umesto da pribegavate opasnim načinima zagrevanja kuće, posvetite malo pažnje sprečavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitinike koje ćete držati toplotu unutra i sprečiće duvanje ispod vrata. Koristite i foliju za pakovanje sa mehurićima koju ćete staviti na vaše prozore ne biste li sprečili hlađenje prostorije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Učen

  15. decembar 2017 | 15:50

  Prvo, ne kaže se "voltaža" već "napon". Drugo, napon je standardizovan i, u principu, svuda isti. To nije problem kod produžnih kablova. Ono što jeste problem je maksimalna jačina struje (meri se u amperima) ili snaga (meri se u vatima) - nisu svi produžni kablovi napravljeni za maksimalnu jačinu struje ili snagu koja je obično potrebna grejalicama. Dalje, problem je I kvalitet kontakata. Loš kontakt će se pregrevati i tako mogu uzrokovati požar. Svaki spoj utikača i utičnice je kontakt sa potencijalnim problemom. Na kraju, produžni kablovi su često i razvodne kutije (kao na slici). Time omogućavaju da se priključi više potrošača sa većom ukupnom snagom nego što to može da izdrži sam produžni ili kućne instalacije. Osigurač služi da proradi u ovom slučaju ali svašta sam video kod nas. Morate obratiti pažnju da svi uključeni potrošači na jednom osiguraču zajedno ne pređu jačinu struje za koji je namenjen osigurač i instalacije (provodnici) do potrošača. Ako ne znate koliko ampera neki potrošač vuče, podelite njegovu snagu (u vatima) sa 220V. Ako je snaga izražena u kilovatima ne zaboravite da je pomnožite sa 1000 da bi dobili snagu u vatima. Recimo 2.2 kW = 2200 W. Zatim 2200 W / 220 V = 10 A.

  42
  0

  Podelite komentar

 • Bivši zvezdaš

  15. decembar 2017 | 17:49

  Ljudi kupe produženi kabal, najčešće kod Kineza, koji nije ni za mikser, a uključe grejno telo, i eto problema! Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na kvadraturu provodila, a ne na spolni prečnik kabla.

  18
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima