Evo koliko alkohola zaista smete da popijete ako želite da prođete alko-test (VIDEO)

Previše alkohola u krvi može da dovede do fatalnih posledica i zato je najbolje da znate kada morate da kažete "dosta"

  • 11

Verujemo da želite da se opustite i proveselite uz koju časicu žestine, ali imajte na umu da je ovo period strožije i češće kontrole saobraćajne policije i vodite računa o količini alkohola koju ćete popiti.

Postoji jako dobar razlog zašto je ograničenje za alkohol 0,2 promila a ne 0 - iako ga jedno piće premaši

Teško je odokativno odrediti nivo alkohola u krvi jer sve zavisi od telesne težine, količine hrane koju ste pojeli i vremena koje je prošlo od kako ste popili poslednje piće pre nego ste seli za volan.

Zato smo u istu prostoriju stavili alkohol i saobraćajnu policiju sa tadašnjim načelnikom Uprave saobraćajne policije Vladimirom Rebićem kako bismo otkrili koliko je bezbedno popiti alkohola a da se ne dostigne 0.3 promila alkohola.

,

Ipak, dosta toga zavisi i od građe i težine osobe.

Prema našim propisima, nivo alkohola u krvi koji se toleriše je 0,2 promila. Kako bi izbegao kaznu, sat vremena pre sedanja za volan muškarac težak 63 kilograma ne sme da popije ni jedno piće jer sa njim ima 0,3 promila alkohola u krvi, a već sa drugim ima 0,5 promila. Kod muškaraca od 70 do 90 kilograma jedno piće očitava 0,2 promila koji se tolerišu, a dva pića pokazuju od 0,4 do 0,5 što je već prekršaj.

Foto: Pixabay

Ni muškarci koji imaju 100 i više kilograma ne mogu sebi da dozvole dva pića jer će onda da "naduvaju" 0,3, dok sa 3 pića već imaju 0,5 promila.

Kod žena je situacija drugačija. Dame koje imaju do 90 kilograma moraju da izbegavaju alkohol sat vremena pre nego sednu za volan jer će alko-test pokazati od 0,5 do 0,3 promila sa samo jednim popijenim pićem. Dame teže od 90 kilograma smeju da popiju jedno piće, ali već sa drugim ulaze u zabranjeni nivo alkohola u krvi te im preti kazna.

Kada kažemo "jedno piće", onda mislimo na čašicu žestine od 45ml sa 40 procenta alkohola, ili 350ml piva sa 4,5 procenta alkohola, ili 150ml vina koje ima 12 procenata alkohola. 

Imajte na umu da ćete ukoliko budete zaustavljeni sa većom dozom alkohola od dozvoljene dobiti ovoliku kaznu u skladu sa zakonom, a u određenim slučajevima oduzeće vam vozilo. Najvažnije je to što kada sednete pijani za volan ne ugrožavate samo svoj, već i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    19. decembar 2017 | 22:29

    A da li vazi to i za policajce,kojima je dozvoljeno sve.

  • Bajs

    20. decembar 2017 | 01:20

    Kad se vozi ne pije se alkohol!!!

  • Mican

    19. decembar 2017 | 22:57

    Pre nego sto zasednem i krenem da pijem samo mi pokazite koji je moj krevet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA