• 18

Prava istina o tome zašto lekari nose klompe

Klompe su sastavni deo opreme lekara i gotovo je nezamislivo da medicinsko osoblje ne nosi klompe iako na rapsolaganju imaju mnogo moderniju obuću

 • 18

Jedna od prvih stvari koje nam padnu na pamet kada neko spomene doktore sigurno su klompe. Gotovo da ne postoji doktor koji na nogama ne nosi ovu obuću, međutim, zašto je to tako?

Čini se da postoji niz razloga zašto su klompe najbolji prijatleji lekara i obuća bez koje ne mogu da zamisle svoj posao.

Klompe omogućavaju medicinskim sestrama i doktorima podršku koja im pomaže da smanje bol u stopalima, zglobovima, kolenima i kičmi što je jako važno jer oni provode dosta vremena na nogama, nekada be imalo šansi za odmor.

Zbog ovoga možete da ogluvite - 5 stvari koje nikako ne smete da radite ako imate upalu uha

Nije svejedno medicinskom osoblju da izdrži 8, 10, 12 i više sati u smeni na nogama pa im je udobna obuća prioritet i oni biraju klompe koje nose tokom smene. Dobre klompe su specijalno dizajnirane za rad na mestu koje podrazumeva mnogo stajanja.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Klompe u ovakvim situacijama donose mnogo više koristi od patika i cipela, a takođe su i zatvorene i daju punu zaštitu prstima. Tako su one zaštićena od eventualnih povreda usled ispuštanja predmeta, pogotovo onih oštrih kao što su skalpeli u slučaju hirurga, tupih udaraca i prosipanja opasnih tečnosti kao i telesnih tečnosti.

Kod klompi nema komplikovanih kaiševa pa je obuvanje i izuvanje lako i bez stresa i potrebe da saginjanjem.

Nisu sve klompe podjednako dobre pa treba obratiti pažnju na udobnost, podršku, bezbednost koju pružaju, stabilnost i u kojoj meri smanjuju stres.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Posebnu vrstu klompi predstavljaju hiruške klompe koje su napravljene za lekare i sestre koji učestvuju u operacijama. One drže noge odmornim i posle smene od 12 sati jer uklanjaju bol u leđima. Napravljene su uglavnom od kože i omogućavaju lako čišćenje, a materijal je kvalitetan i otporan.

Klompe su korisne jer sprečavaju klizanje jer u bolnicama se pod stalno riba. Kada medicinsko osoblje žuri da stigne do pacijenta jako je važno da mogu da trče po mokrom podu ako to situacija zahteva. Poslednje što treba lekarima dok žure da spasu život pacijenta jeste da razmišljaju o tome kako mogu da se okliznu i padnu - ili da se to stvarno i desi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  1. Klompe moraju imati sledeće karakteristike: antibakterijske jer preko obuće najlakše se unose mikrobi u bolnicama. 2. Lagane, mekane a stabilne, antistatik sa zaštitom od proklizavanja . 3. Da su od elastičnog od X-cell antibakterijskog materijala a ne poliuretanske, krute koje pucaju po gazištu i prikupljaju mikrobe u svojim pukotinama. 4. Klompe ne smeju da upijaju tečnost , krv, znoj i trebaju biti lake za održavanje , a za hiruške sale od specijalnog materijala i da se sterilišu u autoklave na 134 stepeni 5. Klompe trebaju bolnice da kupuju zaposlenima i to sertifikovane antibakterijske klompe, jer tako se čuvaju zaposleni od premora a pacjenti od zaraza. Bolničke infekcije (BI) utiču na povećanje morbiditeta, mortaliteta, kao i na povećanje troškova lečenja u zdravstvenim ustanovama a o tome niko ne obraća pažnju. Najčešće vrste rezistentnih bakterija u bolničkoj sredini su: Acinetobacter baumannii, članovi porodice Enterobacteriacae (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Proteus mirabilis), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus spp. i Stenotrophomonas maltophilia. Svi ovi patogeni su dobro poznati i dokumentovani u različitim internacionalnim studijama nadzora nad antimikrobnom rezistencijom- EARSS (European Antimicrobial Resistance Surveillance System), Klompe nisu samo modni detalj već ozbiljan činilac u zdravstvu a antibakterijskih i X-cell ima malo u Srbiji kao marke i modeli u EU Suecos, Balder, Oden, Syster, Medical

  0
  0

  Podelite komentar

 • Wien

  U operacionim salama se nose gumene klompe ....razlog jednostavan....lakse se peru i dezinfikuju na visokim temperaturama a jos bitnije je da nema statickog elektriciteta...

  20
  2

  Podelite komentar

 • Migec

  Pa nose i papuce i patike, kako ko?

  16
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima