"TAJNI" REČNIK KUVARA: Stalno slušate ove izraze u kuvarskim emisijama - a sada otkrivamo šta tačno znače

Kuvanje može da bude zabavno, ali ako ne razumete neke pojmove možete i savršeno lako jelo spremiti skroz pogrešno

  • 0

Kako se ne bi domaćice zbunjivale potreban im je rečnik kulinarskih pojmova uz pomoć koga će kuvanje biti lako kao pesma, a kuhinja će postati mesto koje odiše divnim mirisima.

Umočila je dno tiganja u smesu za palačinke i otkrila recept koji ćete želeti odmah da zapišete (VIDEO)

Uz pomoć ovih pojmova koje smo sada spremni da vam pojasnimo savladaćete nove tehnike i uneti svežinu na vašem trpezarijskom stolu.

Al dente – srednje kuvana testenina koja je malo tvrda pod zubima.

Blanširati – spustiti povrće ili voće na kratko u vrelu kipuću vodu kako bi se lako skinula opna ili sačuvala boja.

Foto: Pixabay

Bujon – proceđena, začinjena i skuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća, začina i slično.

Emulzija – ostaviti hranu u tečnosti od dva sastojka koja se generalno ne mešaju kao što su ulje i sirće, a proces podrazumeva dolivanje jedne tečnosti lagano u drugu.

Flambirati – zapaliti; ono što želite da flambirate poprskajte malo alkoholom, najbolje konjakom, i zapalite neposredno pre služenja ili iznošena na sto.

Garnirati – ukrasiti jestivim ukrasima, na primer limunom, prepolovljenim maslinama, listom zelene salate ili čokoladnim mrvicama ako je u pitanju desert.

Gratinirati – zapeći u rerni skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili jednim i drugim.

PrintSkrin: Facebook/Tasty

Gremolata – usitnjena mešavina peršuna i belog luka pomešana sa istruganom limunovom korom koja se koristi za posipanje kotleta sa roštilja, piletinu i ribu.

Izbistriti – odstraniti nečistoću iz mutne tečnosti, na primer iz supe skuvane od kostiju, mesa, povrća; najbolje je drvenom kašikom pokupiti penu sa vrha suda ili u supu koja vri dodati sirovo belance ili ljuspice jajeta i ostaviti ih 10-15 minuta dok ne pokupe nečistoću, a zatim sve procediti kroz cediljku.

Karamelizovati – zagrejati šećer sve dok ne dobije bledo mrku boju i ne postane gust i polučvrst sirup (na 160-180 stepeni), a tako se mogu karamelizovati crni luk i ostalo povrće sve dok ne omekša i ne dobije svetlomrku boju jer se karamelizuju šećeri koje povrće ima u sebi.

Kuvati na pari – Potrebne su vam dve posude i preko donje napunjene do pola vodom postavite drugu posudu i u nju poređajte ono što biste kuvali na pari, čvrsto poklopite gornju posudu kako bi se namirnice skuvale na pari koja se stvara u donjoj posudi.

Foto: pixabay.com

Marinirati – određeno vreme sačuvati meso, piletinu, ribu ili povrće potapanjem u marinadu, tečnost koja sadrži ulje, sirće, začine kako bi hrana pre kuvanja dobila određeni ukus.

Napraviti filete – ukloniti kosti iz komada mesa ili ribe i iseći meso na tanke šnicle; file je drugi naziv za isećenu pečenicu.

Pasirati – propustiti meko skuvano ili sirovo povrće ili voće kroz presu kako bi se dobio pire ili kaša.

Pirjaniti – dinstati, kuvati duže i polako, ana masnoći i malo tečnosti, na umerenoj temperaturi u poklopljenoj posudi.

Poširati – kuvati u tečnosti koja umereno vri na laganoj vatri, a ovako se najčešće kuvaju jaja bez ljuske.

Pohovati – pržiti na masnoći tanje komade mesa, povrća ili voća koja su prethodno umočena u pripremljenu masu za pohovanje koaj se sastoji od jaja umućenih sa brašnom i mlekom ili od prezli izmešanih sa struganim sirom i slično.

Picasa

Prokuvati – delimično skuvati pirinač ili povrće spuštanjem u vodu koja vri.

Prsohvat – najmanja količina ili mrvica, na vrh noža nekog suvog sastojka koji staje između jagodica palca i kažiprsta.

Sote – kuvati malu količinu hrane u malo putera, pri velikoj temperaturi u plitkom tiganju, okrećući i mešajući hranu kako bi dobila odgovarajuću boju, piše opanak.net.

Džulijen – Seckanje hrane na duge štapiće kji podsećaju na šibice, a koristi se najčešće pripremi povrća.

Zaprška – brašno proprženo na ulju tako da postane svetložuto i može da mu se doda crvena tucana paprika, a koristi se za zgušnjavanje raznih jela i poboljšanje ukusa.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA