≫ 

Evo kako tačno morate da operete automobil ako ne želite da ga so, sneg i hladnoća unište

Nikako nije dovoljno samo pranje pomoću mlaznica sa visokim pritiskom vode iz samouslužnih autoperionica

  • 0
pranje automobila

Foto: Pixabay.com

Čest problem po završetku zimskih "čarolija" za automobile je korozija, a kako je proleće već pred vratima otkrivamo kako uspešno očistiti i sačuvati vitalne delove od najezde soli, prljavštine i šljunka...

Evo koliko zaista vredni zlatna statua Oskara - i manje je nego što uopšte možete da pretpostavite

Čim krenu lepi dani, preporučuje se temeljno čišćenje kompletnog vozila, ali posebnu pažnju treba obratiti na vitalne delove poput izduvnog sistema, lonca, kočionog sistema i amortizera kao i njihovih opruga.

4 prosta načina da za 21 dan postanete pravi optimista

Foto: Pixabay.com

Temeljinim pranjem automobila u samouslužnim autoperionicama lako ćete otkloniti svu prljavštinu s vozila, ali i sprečiti propadanje laka na metalnim i plastičnim površinama automobila. Prilikom pranja obavezno pripazite na moguća već vidljiva oštećenja. Mlaz pokušajte da držaite 20-ak centimetara od vozila.

Nakon skidanja soli i prljavštine, automobil treba dobro oprati za to predviđenim šamponom, ali nikako nije dovoljno samo pranje pomoću mlaznica sa visokim pritiskom vode iz samouslužnih autopraonica. Valja zasukati rukave i pomoću starog, dobrog sunđera istrljati celu površinu automobila i tek nakon toga isprati vozilo pomoću "miniwasha".

Foto: Pixabay.com

Kada je posao ispiranja i pranja završen, vozilo valja dobro zaštiti kako biste bili sigurni da se prljavština neće vratiti i da će lak na vozilu ostati sačuvan, a to ćete učiniti nanošenjem zaštitnog voska. Vosak će vozilu dati podatan sjaj, ali će i poslužiti kao zaštita.

Za vitalne delove potražite profesionalne autoperionice koje poseduju takozvane "rupe" pomoću kojih se na podu automobila skida sva plastika i temeljno se peru delovi ispod kao i šasija automobila. Uz to, na pod se nanosi zaštitni sloj hemikalija na bazi ulja koje će ubuduće sprečiti skupljanje naslaga soli i prljavština na pod auta.

Daljinac

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA