≫ 

Napravite originalni oreo keks kod kuće: Najjednostavniji recept za omiljeni američki slatkiš

Oreo je možda i najstariji keks na svetu, koreni mu sežu još u 19. vek

  • 0

Pretpostavlja se da je "Oreo" najstariji keks na svetu, a i danas se proizvodi punom parom. Nastao je 1898. godine, kada je patentiran i "Pepsi". U isto vreme je u podrumu pekare "Nabisco" svoje prve korake započinjao keks koji će decenijama kasnije postati omiljena poslastica širom sveta.

Šta da radite kada polomite, izgubite ili ako prestane da vam radi ključ od automobila?

Ovaj kolačić je tek 1912. dobio naziv "Oreo". Prva serija kolača bila je napravljena od patišpanja sa belancem i fila od limuna, ali ovaj ukus je kasnije menjan nekoliko puta.

Psihičko stanje očeva utiče na razvoj dece više nego što to mislite

Sastojci:

30-ak kolačića:

180 grama oštrog brašna

50 grama tamnijeg kakaoa

1 puna srednja kašika sode bikarbone

1/2 ravne kašičice praška za pecivo

prstohvat soli

200 grama šećera

150 grama maslaca (sobne temperature)

1 jaje

Za beli deo:

120 grama maslaca sa ukusom slatke pavlake

200 - 250 grama šećera u prahu

1 kašičica arome vanile

Foto: Ppixabay.com

Priprema:

1. korak

Maslac i šećer dobro umutite, tome dodajte jaje, pa opet penasto umutite. U posebnu posudu pomešajte sve suve sastojke (brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli), tome dodajte malac, šećer i jaja, pa mikserom povežite sve sastojke u mekanu smesu. Smesi ne dodajete više brašna, mora biti lepljiva prilikom oblikovanja u kuglice, stoga ćete morati više puta da operete ruke tokom rada s testom.

2. korak

Rernu ugrejte na 180 stepeni. Pleh prekrijte papirom za pečenje, pa počnite da oblikujete kuglice. Uzimajte smesu veličine manjeg oraha, lagano je rukama oblikujete i stavljate u pleh. Spljoštite svaku kuglicu blago navlaženim rukama tako da dobijete oblik kovanice. Pecite ih oko 10-ak minuta, ali pazite, ne smeju da potamne jer će postati tvrde. Ostavite u plehu da se malo stegnu, a zatim ih vadite iz pleha.

3. korak

Penasto umutite maslac, dodajete mu šećer i aromu vanile, pa još 2-3 minuta mutite. Fil stavite u frižider da se stegne. Kašičicu smese nanosite po sredini kolačića, preklopite drugim kolačićem, blago pritisnite i Oreo keksići su spremni za grickanje.

Foto: Ppixabay.com

Isprobajte i uživajte!

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA