≫ 

Da li imate "crva u ušima"? Ovo je razlog zašto ne možete da izbacite iz glave pesmu koju ne volite

Koliko vam se puta desilo da vas opseda pesma koju ne volite, ili da ne možete da prestanete da razmišljate o stvarima koje vas ni ne zanimaju

  • 1

Mozak zauzima jedva 2 procenta naše telesne mase, ali ipak troši skoro 25 procenta energije tela. Desetine miljardi neurona u našem mozgu zahtevaju konstantan unos energije, a u nedostatku energije postaju "kanibali i jedu sami sebe".

Niko nije bezbedan: 10 znakova da vam je neko ukrao identitet

Kada vaš želudac "vrišti od gladi" i kada su neuroni izgladneli, tada počinju da jedu delove sebe da bi dobili energiju. Ovaj kanibalizam je deo komunikacionog procesa koji nas alarmira da je vreme za unos energije, odnosno - vreme za jelo.

Kada su neuroni gladni, počinju da jedu delove sebe da bi dobili energiju Foto: Pixabay.com

Ponavljanje u krug

Koliko ste se puta primetili da ne možete da izbacite iz glave jednu pesmu ili stih. Većina nas doživljava taj fenomen da nam nešto "uđe u uši" i da ne možemo da ga izbacimo napolje? U stvari, svi su ponekad bili žrtve nekog stiha ili pesme koju nikako nisu mogli da izbace iz glave. Naučnici ovaj fenomen nazivaju "crvom u ušima". Oni tvrde da mozak ne voli nedovršene misli i stalno traži rešenje kada do toga dođe.

Kada se dogodi taj "earworm", odnosno "crv u ušima", stalno vam se u glavi ponavlja isti stih. Mozak ne može da završi pesmu do kraja zato što ne može da je se seti, ili mu niste dali priliku da je završi nego je prekidate u svojim mislima. Mozak će taj stih ponavljati i ponavljati sa ciljem da završi svoj zadatak, jer ste ga ostavili s "nedovršenim poslom". Da prekinete taj dosadan stih koji vas opseda, morate pustiti mozak da obavi svoj zadatak, zato je najbolje da preslušate celu pesmu ...

Mozak će stih ili pesmu ponavljati sa ciljem da završi svoj zadatak Foto: Pixabay.com

Previše ste opsednuti nekim stvarima

Ovo takođe podiže tačku semantičke zasićenosti u kojoj, ako previše ponavljate određene reči one gube smisao i značaj. Mozgu je potrebna završena i celovita misao i opsedaće vas dok je ne završite. Zato vam se ponekad čini da ste previše opsednuti nekim stvarima.

Mozgu je potrebna završena i celovita misao i opsedaće vas dok je ne završite Foto: Pixabay.com

VIDEO: Ovaj pas voli da tverkuje i bolji je u tome od mnogih devojaka

(Telegraf.rs / Izvor: quora.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tripko

    16. septembar 2018 | 19:24

    Ako oni sami veruju u ovo sto su rekli evo gde sam...hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA