≫ 

Šta koristiti od pribora za jelo na formalnim večerama?

Kao i uvek u vreme praznika, u jeku je sezona novogodišnjih prijema, korporativnih zabava i svečanih večera po luskuznim hotelima, formalinih večera po ambasadama. Da se ne biste osećali kao lik Džulije Roberts u filmu „Pretty woman“, podsetićemo vas čemu služe svi noževi, male i velike viljuške i kašike, kao i za koje jelo se koriste

  • 4

FORMALNA VEČERA

U ekskluzivnim, fine dining restoranima evropskih prestonica se poštuje ista etikecija. Kako biste bili sigurni da uvek koristite pravi pribor za jelo pred vama, na formalnim večerama je uvek najbolje slediti pravilo - spolja ka unutra.

Foto: Promo

Meni (menu) na takvim događajima obično podrazumeva 6 jela:

1. APETAJZER - počinje se koktelom od škampi ili voćnim kupom. U ekskluzivnim restoranima to mogu biti gambori sa hrskavim nudlama i ljuti sos ili topla guščija džigerica na prepečenom briošu.

2. SUPA – može biti bistra ili krem supa. Dame obično biraju bistre, a gospoda krem supe, pošto su malo veće gustine i više zasitne.

3. RIBA ILI PEČENO MESO - uvek se služi sa povrćem i/ili krompirom uz razne vrste soseva, pre svega „bele“ soseve

4. SALATA – obično se služi sezonska salata, uglavnom zelena u kombinaciji sa različitim povrćem i semenkama poput pečenih pinjola, semenki bundeva itd.

5. DESERT I KAFA

6. VOĆE I SIREVI – obično se služe u svim evropskim prestonicama na kraju večere, zajedno sa keksima, čokoladnim kuglicama i tortama

Foto: Promo

Vina se uvek uparuju sa jelom koje se poslužuje. U „Legatu 1903“  postoji preko 160 različitih etiketa vina, različitih sorti i lokaliteta, retkih vina i velikih berbi. Ipak, ne morate da brinete koje vino da odaberete. U svakom ekskluzivnom restoranu o tome brine somelijer, koji će vam svojom ekspertizom pomoći da odaberete vino baš po vašem ukusu.

Detalji su ono što razlikuje svečano ili formalno postavljen sto. Beli stoljnaci i salvete sa zlatnim detaljem, providan kristal, kvalitetan escajg, sve odaje utisak čistoće, besprekornog ukusa, elegancije i luksuza. Pogledajte kako izgleda postavljanje i izgled stola u ekskluzivnom restoranu „Legat 1903“ u Beogradu, kako se postavlja za svaki obrok. Možda ćete dobiti ideju kako svoju trpezu da ukrasite za praznična okupljanja.

Ako već ne idete na formalnu večeru tokom praznika, nema razloga da to ne pokušate da priredite najbližima za praznike – makar postavljanjem stola. Obraćanjem pažnje na detalje ćete i porodici i prijateljima pokazati koliko su vam važni, a svima će biti lepše i prijatnije. Srećni praznici!

VIDEO: Tramp i Putin se jedu u Helsinkiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. decembar 2018 | 13:09

    Pomodarstvo

  • Vladimir

    21. decembar 2018 | 19:00

    Meni je ovo sasvim normalno pošto slavim Srđevdan i vjekovima se ovako posluživalo. Baba je strogo držala do pravila viljuške, kašike...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA