Poboljšajte vaše pamćenje uz pomoć 5 prostih trikova

Gubitak koncentracije i umor koji nas stiže ovih dana može da se pobedi

  • 1

Nije u pitanju kliničko stanje, ali doktori znaju na šta mislite kada kažete da se osećate kao da imate maglovito pamćenje poslednjih dana ili imate osećaj da vam je sve nekako mutno.

U poslednje vreme to stanje muči sve veći broj ljudi. Reč je o osećaju zaboravnosti, momenti kada vam je nešto “na vrhu jezika” ali ne možete da ga se setite i poteškoćama sa koncentracijom. Obično nije razlog za zabrinutost što je dobra vest, ali hronićna nepovezanost sa mislima i razmišljanjem može da ukazuje na nešto što nije baš uobičajeno i normalno, kao što su problemi sa tiroidnom žlezdom, infarktom, anemijom, dijabetesom, depresijom i Alchajmerom.

Šta ste zapravo hteli i mislili? Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešći uzroci su stres, nedostatak sna, nezdrava ishrana, nedostatak vitamina B12, neki lekovi koje pijete ili stanja kao što je depresija, dijabetes, Sjogrenov sindrom, migrene i problemi sa tiroidnom žlezdom. Nastaje i u slučajevima dehidratacije i hemoterapije.

Kako biste se rešili ovog stanja najbolje je da se pridržavate mediteranskog načina ishrane jer riba, voće, povrće i cela zrna žitarice imaju blagotvorna dejstva na pamćenje. Obavezno se dobro naspavajte i sklonite što dalje od sebe elektronske uređaje kako biste imali neisprekidan san. Vežbanje će vam pomoći da budete oštroumni i fokusirani, a uz to smanjujete i druge zdravstvene probleme.

Losos je odličan izbor kada je u pitanju riba, a omega 3 masne kiseline koje sadrži utiču blagotvorno na mozak i pamćenje. Foto: Pixabay.com

Izbegavajte obroke koji sadrže dosta ugljenih hidrata i užine kako biste održavali energiju na određenom nivou. Pridržavajte se hrane bogate proteinima, koja sadrži aminokiseline koje stimulišu neurone. Pijte dosta vode jer ćete tako održavati cirkulaciju krvi kroz mozak. Dremka od 15 do 20 minuta može da poboljša vaše kognitivne funkcije. Nedavna istraživanja su pokazala da miris ruže može da poboljša mentalne funkcije pa se okružite mirisom ovog cveća.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    9. januar 2019 | 12:13

    Nikako da se setim poslednjeg u ovom tekstu. Na vrh mi jezika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA