Stručnjaci savetuju koliko tačno kreme za sunčanje treba da nanesete da ne biste pocrveneli

Opekotine od sunca mogu da naprave veliki zdravstveni problem, pa je bolje znati kako ih sprečiti da ne bi morali da lečite

Komentari

  • nemam

    13. jul 2019 | 17:46

    Kao tinejdzer sam koristio kokosovo ulje kupljeno na kiosku, a kao dete roditelji su me mazali pravim domacim maslinovim uljem Imali su moji rodjaci plantazu maslina, pa je ulje bilo pravo devicansko, zato oprez sa preprodavcima na plazama, jer kupuju u marketima i pakuju u male flasice. Danas, bez ikakve kreme mogu na sunce. Cak i odspavam par sati na suncu oko 12h bez ikakve zastite i bez suncobrana. Ipak, kako bi mi se hidrirala koza, ponekad namazem nesto. Uglavnom se mazem onim uljem sa SPF 2 ili bez SPF za jacu boju. Faktor zracenja sunca se nije promenio uopste u poslednjih 40 godina (mogu podaci da se provere). Samo nas farmaceutske kompanije lazu kako bi sto vise koristili razne preparate. Moj otac nikada nije koristio nikakvu zastitu. Od 5-e godine je na njivi. Crn kao ugarak. Nikakvih problema sa kozom nema. Ovi sto se lickaju imaju vecih problema. Pre oboljevaju oni koji se lickaju, nego oni koji puste tok prirodnim putem.

  • drhealthy

    3. jul 2019 | 13:16

    Iako se sve više priča o štetnosti SPF faktora i o tome bruji pola sveta čak je u nekim okeanima zabranjeno kupanje ako se koriste kreme sa SPF faktorima jer je dokazano da uništavaju korale /a da ne pominjem štetnosti po našu kožu/, mi smo i dalje u varijanti što više to bolje. Postoje prirodne kreme na bazi kokosovog ulja, ulja lešnika, maline, aloje, šargarepe koji imaju prirodan SPF faktor. Takođe, UV zraci dovode do pojačanog stvaranja slobodnih radikala u koži i oni su ti koji izazivaju oštećenje kože. Zato je primena antioksidanata pre sunčanja ne potrebna nego neophodna! Antioksidansi smanjuju produkciju slobodnih radikala a time i smanjuju oštećenje ćelija. Beta karoten, OPC, detoxamin, vitamin C su samo od nekih moćnih antioksidanasa. Mislite o tome!

    • 3. jul 2019 | 14:23

      Joksa

      @drhealthy

      Malo pitanjce od mene, ali meni jako bitno. Svake godine pocrvenim prvog dana bez obzira koliko se izmazem kremom i to sa faktorom 50. Cula sam od prijatlejice za neke kreme za kozu na bazi zeolita pa vas molim za savet da li bi ove kreme pomogle da letovanje prodje bez bolnog crvenila? I hvala unapred za odgovor.

    • 23. jul 2019 | 13:47

      drhealthy

      @drhealthy

      Dobro ste informisani, postoji krema na bazi zeolita Zeo krema koja pored zeolita koji je jak antioksidans, sadrži biljke koje lepo neguju i hidriraju kožu. Međutim, ukoliko se sunčate po najjačem Suncu verujte neće vam pomoći ni zeolit ni SPF faktor 100, jer je indeks UV zračenja veoma visok i ne treba se igrati. Gledajte da boravite na Suncu u ranim jutarnjim časovima, namackajte kremu sa zeolitom i budite sigurni da će Vam tada Sunce biti veliki prijatelj jer ćete dobiti dovoljno vitamina D za celu godinu a Vaša će koža dobiti veoma lepu pigmentaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA