≫ 

Produžite rok namirnicama i do pola godine: Šašavi trikovi koji će vam uštedeti brdo novca

Da biste zadržali svežinu i produžili rok trajanja hrani, sve što vam je potrebno već imate u kući

  • 0

Svaka porodica u Srbiji godišnje potroši velike količine novca na hranu, što na onu koju pojede, što na onu koju baci zbog isteka roka trajanja. Nekoliko jednostavnih i pomalo neobičnih trikova pomoći će vam da namirnicama dugo sačuvate svežinu i uštedite!

Stavite crni luk u najlon čarape

Umesto da bacite pocepane hulahop čarape, dobro ih operite, a nogavice isecite na komade dužine 15-ak cm. Navucite ih preko neoljuštenih glavica crnog luka, zavežite krajeve i stavite ih u ostavu. Rupičasta tekstura čarapa će povrću dozvoliti da diše i time će se izbeći preveremeno truljenje. Vašem crnom luku ste produžili rok trajanja još šest meseci!

Lubenica sa fetom foto: pixabay.com

Cediljka štiti lubenicu od kvarenja

„Zaklali“ ste lubenicu, pojeli i više nego što ste planirali, a ostatak ste iseckali i stavili u posudu. Koliko već sutra, prekosutra, vaše omiljeno voće (zapravo, lubenica spada u povrće) oseća se na trulež. Lubenici ćete produžiti svežinu još nekoliko dana ako komadiće stavite u plastičnu cediljku ispod koje je posuda. Višak soka će se ocediti, a proces truljenja ćete sprečiti.

Zamrznite paradajz pastu

Ukoliko nakon otvaranja konzerve niste iskoristili svu količinu paradajz paste, postoji vrlo jednostavan način da je sačuvate. Na prethodno isečen papir za pečenje stavite po kašiku, dve paste, pažljivo zatvorite papir i paketiće stavite u zamrzivač.

Na ovaj način ćete paradajzu produžiti rok trajanja još dodatnih pet meseci.

Lovor za brašno bez insekata

Insekti imaju običaj da se nastane u „praškastim“ namirnicama poput brašna, a vrlo lako ćete ih oterati lovorom. U teglu sa brašnom stavite nekoliko listova ovog začina i recite zbogom nepoželjnim gostima! Insekti ne podnose jak miris začina, a ovaj trik možete primeniti i na pirinču, pahuljcama...

tvorog sir ruski foto: printscreen/youtube/Loving Life Fam

Sir čuvajte u slanoj vodi

Trik s kojim je većina domaćica upoznata jeste da se meki, beli sir drži u slanoj vodi. Zašto? Kombinacija prethodno proključale i ohlađene vode i soli stvara savršenu sredinu za očuvanje svežine sireva poput fete i mocarele. Ovako pripremljen sir možete držati u frižideru i po nekoliko meseci bez bojazni da će se pokvariti, samo je potrebno da s vremena na vreme zamenite vodu.

Jabuke i krompiri idu zajedno

Da biste sprečili krompir da proklija potrebno je da ga držite u suvoj korpi i dodate mu poneku jabuku. Pektini iz jabuke sprečavaju proces klijanja kod povrća, a na ovaj način ćete mu produžiti rok i do osam nedelja.

VIDEO: Idealno rešenje za vrućine: Kad klima ne pomaže, trk u zamrzivač

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA