≫ 

Da se žumance ne razlije kad pravite jaje na oko, ovo morate da znate (VIDEO)

Postoji nekoliko faktora od kojih zavisi da čvrstina žumanceta

  • 0

Da li je moguće napraviti savršeno jaje na oko, bez i trunke razlivenog žumanceta? I od čega zavisi da li će žuta smesa biti kompaktna ili pak nešto mekše teksture?

Postoji nekoliko faktora od kojih zavisi čvrstina žumanceta.

Jedan od bitnih jeste svežina samog jajeta. Kada je jaje zdravo, belance nije previše tečno, a žumance se ne razdvaja lako, pa je njegova struktura veoma čvrsta.

Kako jaje stari, tako i njegova membrana postaje tanja, pa se prilikom razbijanja o čvrstu podlogu  i žumance razliva.

Sveža jaja Foto: AP/Tanjug

Najbolji način da proverite svežinu jajeta jeste da ga razbijete u šaku i ostavite belanace da prođe kroz prste. Ako providna smesa lako klizi kroz prste ne remeteći čvrstinu žumanceta - imate sveže jaje.

Da li će se žumance razliti prilikom razbijanja zavisi i od kokoške. Ako se životinja ne hrani u dovoljnoj količini proteinima, taj nedostatak se ogleda i u njenom "proizvodu". Takođe, i stres može uticati na kvalitet jaja. Ako kokoška boravi u skučenom prostiru i sl, njena jaja će biti manje kvalitetna.

Kako biste proverili da li su jaja iz vašeg frižidera stara ili su i dalje bezbedna za jelo, možete ih staviti u vodu i posmatrati da li plutaju. Ako isplivaju na površinu, vazdušni prostor unutar ljuske, odnosno onaj koji ne zauzimaju belance i žumance  je veliki, što znači da jaja nisu sveža. Ako potonu i leže ravno na dnu, to znači da su sveža.

Osim toga, ono što malo ko zna jeste da jaja ne treba čuvati na policima u frižideru, već u vratima, gde je temperatura nešto viša. Bitno je i da vrhom budu okrenuta nadole.

Jaja u frižideru Foto: Profimedia

Savršeno jaje na oko

Kaž želite da napravite jaje na oko stručnjaci iz oblasti kulinarstva kažu da ćete nalepši "oblik" postići tako što ćete jaje središnjim delom udariti o pult, tako da se napravi poprečna pukotina. Zatim gurnite palčeve u pukotinu i  pažljivo ga otvorite.

Dalje pripremajte prema sledećem videu...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA