• 28

Kako da napravite zamku smrti za stršljenove i ose od 3 obične stvari: Predrag i dalje broji "žrtve"

Jedan čitalac "Telegrafa" osmislio je veoma efikasnu zamku za stršljenove, koja njega i njegovu porodicu čuva od ovih opasnih insekata. Odlučio je da podeli tajnu o triku sa svima

  • 28

Koliko je ubod stršljena opasan po život svedoči i slučaj koji se pre nekoliko dana dogodio nadomak Ivanjice, kada je R.S. (37) iz Crvene gore preminuo od posledica uboda. To je prvi slučaj u Ivanjici u skorije vreme da se ubod insekta završio fatalno.

U Hitnoj pomoći navode da je problem je što su mnoga mesta toliko udaljena od njih da ne stižu da reaguju na vreme. Pri ubodu insekta reakcija se ne može predvideti, ali svaka sekunda je bitna.

Ukoliko je osoba alergična na ujed stršljena, istog momenta dolazi do anafilaktičkog šoka. On se može dogoditi i kod osoba koje nisu alergične, ali se ubod dogodio na nezgodnom mestu - u predelu lica i vrata, zbog čega otok izaziva gušenje.

Hitna pomoć, Stršljen

Foto: A. Nalbantjan, Foter/Flickr/me'nthedogs

Kod osoba koje imaju alergiju jedini spas su injekcije adrenalina, dok kod blažih reakcija na ubod insekta pomažu tablete aspirina ili andola. Iskusni pčelar je otkrio da će se otok i bol ukloniti ako se jedna tableta pokvasi i prisloni na mesto uboda. Potrebno je držati jedan minut, a zatim skloniti. Vrlo je važno da se ovo učini odmah nakon uboda.

Da li postoji način da se zaštitie od ujeda? Čitalac "Telegrafa" Predrag osmislio je veoma efikasnu zamku za stršljenove, koja njega i njegovu porodicu čuva od ovih opasnih insekata.

A evo šta je potrebno da napravite ovu zamku -  plastična flaša, domaće slatko (od bilo kog voća) i lepak za hvatanje miševa.

Zamka za strsljenove

Foto: Telegraf

Na plastične flaše stavite lepak za hvatanje miševa i nanesite slatko od voća (može i sok, jednako je delotvoran), koje ima zadatak da privuče stršljenove.

Zamka za strsljenove

Foto: Telegraf

Flaše zakačiti na mestima gde je najveća koncetracija insekata i svakog dana ćete videti sve više novih "žrtava".

(Telegraf.rs)

Komentari

  • seza

    Ja pravim te zamke po recepti pcelara vec godinama i jedino se u njih hvataju strsljani , muve i komarci

  • Bojan

    Ako ova zamka ne privlači pčele u šta sumnjam onda je ok sve suprotno mora da se zabrani

  • Sonja Gligorijević

    PLASTIČNU FLAŠU PRESEĆI NA POLA U DONJI DEO FLAŠE STAVIM PIVO I KAŠIKU MEDA PA GORNJI DEO FLAŠE OKRENEM DOLE I STAVIM U DONJI DEO FLAŠE, TAKO DA GRLIĆ BUDE NADOLE. MORA IMATI PROSTORA IZMEDJU GLIĆA I PIVA 2 CM. STAVITI NA STO ČESMU ITD. PA KOLIKO HOĆEŠ STRŠLJENOVA OSICA ITD.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima