≫ 

8 novogodišnjih odluka koje su zapravo izvodljive i veoma zdrave za vas

Ove godine tražite nove srećne odluke koje će vam pomoći da se osećate snažno i balansirano u životu, bez potrebe za vagom

  • 0
sveska Foto: Pixabay.com

Kada govorimo o pisanju novogodišnjih odluka, gubitak kilograma je najčešći gost na toj listi. Zašto ne bismo ovu odluku izbacili sa liste za 2020. godinu, zaboravili na brigu o kilaži i jednostavno se koncentrisali na to da budemo srećni i zdravi? Gubitak kilograma i suvišnih masti ima svoje benefite, ali zdravlje nije vezano samo za to. Postoje i drugi faktori u vašem životu koji vam mogu doneti radost i odvesti vas u jedno zdravo mentalno i fizičko stanje.

Ove godine tražite nove srećne odluke koje će vam pomoći da se osećate snažno i balansirano u životu, bez potrebe za vagom.

Budite aktivni, ali radite to iz zabave

Pronađite aktivnost koju volite i dopustite da vas ona mentalno opusti, a ne da vam služi isključivo kao sredstvo za skidanje viška kilograma.Sertifikovana instruktorka iz Čikaga smatra da ćete verovatno duže istrajati u bavljenju određenom aktivnošću ako je volite, jer se osećate pozitivno dok je praktikujete.

Možete odabrati pešačenje ili planinarenje sa prijateljima, časove plesa ili jogu. Odabirom prave aktivnosti koja će lučiti dovoljno endorfina, više nikada nećete osećati pritisak da gledate u vagu i osećate se krivim, jer niste uložili dovoljno truda. Vaga više nije bitna, putovanje i zadovoljstvo jesu.

Napravite pauzu od društvenih mreža

Društveni mediji nas mogu odvratiti od sadašnjosti, odnosno prisutnosti. Vreme koje bismo mogli da provedemo kvalitetnije, kako bismo se osećali slobodnije i zdravije, provodimo bespotrebno na društvenim mrežama.

Proverite podešavanja na svom telefonu kako biste videli koliko vremena provodite na mrežama poput Instagrama, Facebooka i ostalih. Pokušajte da to vreme držite ispod dva i po sata. Mali koraci ka boljitku se takođe računaju. Možete da pokušate da pronađete opciju ili aplikaciju koja će vas upozoravati kada ste blizu dnevnog limita upotrebe društvenih mreža.

Foto: Pixabay.com

Kreirajte sistem podrške

Okupite svoje društvo i oslonite se jedni na druge za ljubav i podršku. Uložite vreme i energiju kako biste povećali ljubav prema sebi. Oformite grupu sa svojim prijateljima i tokom nedelje šaljite jedni drugima motivacione poruke, reči ohrabrenja. Oslonite se na najbliže i osetićete se mnogo samopouzdanije nego ranije.

Jedite više voća i povrća

Svi znamo da je veoma važno jesti voće i povrće. To ne znači da vaša ishrana mora biti potpuno vegeterijanska, to može biti samo „ponedeljak bez mesa“ ili dodavanje novih namirnica u vašu rižu.

Fokusiranje na dodavanje ili zamenu određenih nutritivnih sastojaka u vašoj ishrani je odličan način borbe protiv pritiska koji donose rezolucije koje se tiču gubljenja kilograma. Ovako jednostavno menjate stil života, ne radite to samo iz jednog razloga, odnosno da biste smršali i uspešno zaokružili ispunjenu novogodišnju odluku za tu godinu.

Foto: Pixabay.com

Kuvajte kod kuće tri puta nedeljno

Izvadite svoje kuvare, šerpe i tiganje. Pripremanje obroka kod kuće vodi ka pozitivnim zdravstvenim benefitima poput smanjenja kalorija i natrijuma, ali vodi i ka upotrebi zdravijih sastojaka i osećaja ispunjenosti, jer ste napravili prelepo jelo, a taj osećaj nećete imati ako jedete u restoranu.

Pored toga, kuvanje sa partnerom, prijateljem ili članom porodice je odličan način za zabavljanje i stvaranje zabavnih uspomena u kuhinji. Pripremanje hrane koju do sada niste probali i potpuno oslobađanje od stresa, predstavljaju stvari koje doprinose zdravlju i blagostanju isto koliko i sama hrana.

Odvojite vreme za meditaciju

Lakše je reći nego uraditi, ali razna istraživanja su pokazala da je dostizanje unutrašnjeg mira značajno povezano sa zadovoljstvom, pozitivnim uticajem i zdravljem.

Nebitno je da li ćete koristiti aplikaciju na telefonu ili neki pravi prostor za meditaciju, obećajte sebi da ćete pokušati da minimum 10 minuta u toku dana posvetite meditaciji, da se za to vreme spremite za uspeh i da prigrlite ostale aspekte svog života. Tih 10 minuta meditacije pozitivno utiče na otpornost, pamćenje a otklanja stres.

Foto: Pixabay.com

Potpuno je OK da kažete ne

Često smo o rastrzani između posla, obaveza i društvenog života, pa jednostavno nismo sami sebi prioritet. Zato ove godine odlučite da kažete "ne" svemu što vam ne odgovara i nemojte se osećati loše povodom toga.

Osluškujte sopstvene potrebe i ispunjavajte ih, videćete da će se vaše psihičko i fizičko blagostanje naglo poboljšati.

Istražite svoju seksualnost

Seksolog Holi Ričmond je za PopSugar istakla da je jedna od bitnih novogodišnjih odluka koju ona podstiče upravo vezana za istraživanje seksualnosti. Odnosno da bi svi trebali da  provedu godinu tako što će pokušati da razumeju i prihvate ono što ih zaista zadovoljava.

To znači da ne treba da se plašite da eksperimentišete sa onim što volite i da treba da preuzmete inicijativu. Seks poboljšava vaše psihičko zdravlje, smanjuje stres, pa se pobrinite da imate ugodno seksualno iskustvo tokom čitave godine.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA