Majka ste i osećate se premoreno? Pomoću ovih trikova smanjite stres za 5 minuta

Deca i posao umeju da nas iscrpe. Odvojite vreme za sebe i isprobajte ove petominutne preobražaje koji vam mogu pomoći da se ponovo osećate srećno i smireno.

  • 2
žena, krevet, posteljina Foto: Pixabay

Nivo stresa polako postaje neizdrživ u trenutku kad ste napravili ručak, ćerka neće da jede jer je boli stomak, sin vam uzima laptop, iako ste upravo seli da pošaljete mail... U tom momentu bi samo masaža i nekoliko šarenih pića pomoglo, ali pošto gosti uskoro treba da stignu, birate sledeću najbolju opciju protiv stresa – zatvarate se u kupatilo, sveto mesto većine majki...

Ako zatvorite oči i pustite vodu da teče, može zvučati kao da ste na plaži.

Prilično pristojan osećaj i zaista smiruje.

Verovale vi ili ne, tih pet minuta koje ćete odvojiti za sebe mogu vam pomoći da napunite baterije i da postanete otpornije na stres. Zdravstveni i velnes stručnjaci smatraju da postoje druge opcije koje vam takođe mogu pomoći da se opustite, a da ne morate da se krijete u  kupatilu. Doktorka Džouzi Znidarsić je za Parents portal izdvojila nekoliko aktivnosti pomoću kojih prezauzete mame za samo pet minuta mogu da napune baterije i smanje nivo stresa koji osećaju.

1. Pokušajte Mindfulness meditaciju (Tehnika pune svesnosti)

Praktikujte ovu vrstu meditacije u kojoj je fokus na sadašnjem momentu. Pre nego što krenete po decu u školu ili vrtić, isključite svoj telefon i skuvajte sebi šolju zelenog čaja. Koristite sva svoja čula: osetite toplinu čaja u svojim rukama, paru koja vam ulazi u nos, čaj koji vam se sliva niz grlo. Istu stvar možete da probate pod tušem ili dok mazite svog ljubimca.

2. Izgubite se u knjizi

Istraživanja su pokazala da čitanje u tišini usporava rad srca i smanjuje napetost mišića, u roku od šest minuta. Pronađite štivo koje volite i dozvolite sebi da se opustite na kratko, nezavisno od toga koliko ćete strana pročitati.

Foto: Pixabay.com

3. Probajte da nađete mir u prirodi

Prelepa priroda nas podseća da smo deo nečeg većeg. Priuštite sebi petominutnu vežbu koja će vas povezati sa prirodom, ujedno i opustiti.

1. Prvi minut

Pronađite mesto koje vas povezuje sa prirodom. Deo trave u dvorištu ili miran prozor kroz koji možete gledati napolje. Ako živite u gradu i okolo sebe ne vidite zelenilo, možete s prozora gledati u nebo.

2. Drugi i treći minut

Posmatrajte i usredsredite se na prirodni svet oko sebe, sve dok vam nešto ne zapadne za oko. Udahnite duboko i smireno.

3. Od trećeg do petog minuta

Razmislite o tome, kako se taj jedan element prirode koji vam je ukrao pažnju odražava na vas, recite naglas ili pak zapišite svoj zaključak. Taj zaključak ne treba da bude dubokouman, ali zaključak poput „Kardinal (ptica) je crven i to je moja omiljena boja“ će biti sasvim dovoljan.

4. Preuzmite jednu od petominutnih „aaaah“ aplikacija  

Pokušajte da u svojoj iOS ili Android prodavnici pronađete aplikacije koje vam mogu pomoći da se opustite. Možete svoju pretragu početi sa aplikacijama koje nude petominutno ili neko drugo vežbanje koje ne oduzima mnogo vremena, a svrha im je da vam za veoma kratko vreme povrate energiju.

Pored aplikacija za vežbanje tu su i aplikacije sa zvukovima kiše, grmljavine ili talasa. Pronađite omiljene zvukove i skinite aplikaciju kako biste mogli da se opustite slušajući umirujuće tonove.

Foto: Pixabay.com

5. Uzmite bojanku za odrasle i opustite um

Šaranje određenih oblika i popunjavanje praznina raznim bojama je mnogo efikasnije od običnog crtanja i pisanja na praznom papiru. Ako vam se ipak ne boji, možete sebi pustiti video na Jutubu, u kojima se boje stapaju ili popunjavaju određene praznine. Dosta ljudi ove video zapise smatra veoma umirujućim.

6. Napravite instant spa

Da li ste znali da se jedan spa upravo krije u vašoj kuhinji? Ronda Džejms, vlasnica spa centa u Koloradu, predlaže vam nekoliko jednostavnih, luksuznih uradi sam spa trikova za opuštanje.

1. Medeno lice

Med je nežno i prirodno antibakterijsko sredstvo. Rukama nežno nanesite dve kašičice meda na lice i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ovlažite vrhove prstiju i kružnim pokretima utrljavajte med u lice. Ostavite ga na licu još koji minut, zatim ga obrišite mokrim peškirom ili krpom.

2. Omekšivač za laktove 

Presecite limun na pola i natrljate laktove kako biste otklonili suve delove kože. Možete produžiti tretman tako što ćete staviti polovine limuna na sto i držati laktove potopljenim do pet minuta.

3. Kokos tretman za ruke

Namažite ruke kokosovim uljem, zatim ih stavite u rukavice za jednokratnu upotrebu. Ako imate termofor ili vam radijatori rade, stavite ruke na toplu podlogu kako biste pomogli ulju da brže upije. Skinite rukavice nakon pet minuta i osetićete da su vam ruke mekanije.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OMG

    19. decembar 2019 | 22:32

    Ništa od ovog meni konkretno ne bi pomoglo,za neke stvari se nema vremena,umesto ovoga samo pomaže molitva ili 5-minutno tuširanje

  • Mix

    19. decembar 2019 | 22:46

    Otac sam,pokusacu ovaj trik..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA