≫ 

Crne mačke ljudi najčešće poštuju ili ih se boje: Verujete li da one zaista donose nesreću u život?

Da li crne mačke donose dobre ili loše vesti?

  • 4
Mačka crna Telegraf.rs

Svima je dobro poznato narodno verovanje po kom, ako vam crna mačka pređe preko puta, to donosi nesreću. Ovo sujeverje je opšte poznato u zapadnoj kulturi i crne mačke se često povezuju sa vešticama ili đavolom. Čak i danas, crne mačke se teže udomljavaju isključivo zbog boje krzna. 

Vekovima i generacijama unazad Evropljani održavaju ovaj mit. U bajkama, crtanim filmovima, ali i klasičnim romanima kao što je Bulgakov "Majstor i Margarita" crne mačke su obično "šegrti" veštica, misteriozna ili zla stvorenja.

Odakle potiče verovanje da crne mačke donose nesreću?

Ovo narodno verovanje je starije nego što ste mislili, potiče još iz drevne Grčke. Prema grčkoj mitologiji, Zevsova supruga Hera je kaznila svoju sluškinju Galintiju zbog ometanja Herkulovog rođenja i pretvorila ju je u crnu mačku. Galintija je postala pomoćnik Hekate, bobinje veštičarenja, magije i noći. U današnjoj kulturi veštice i crne mačke i dalje su nerazdvojni pojmovi.

U srednjem veku se verovalo da se veštice pretvaraju u crne mačke kako bi neprimetno šetale ulicama. U 17. veku se verovanje proširilo na Ameriku i tokom Salemskog lova na veštice, pored bezbroj nevinih žena, mnoge crnodlake mačke, takođe, su prošle loše.

Crne mačke donose sreću

mačka Telegraf.rs

Drevni Egipćani su boga mačaka Basteta, često predstavljali kao žensku glavu na telu crne mačke. Možda bi i Svinga zapravo bila crna da su pronašli odgovarajući materijal.

U keltskoj mitologiji postoji priča o mačku Sit. Verovalo se da taj mačak može da očisti dušu preminulog čoveka, pre nego što ona stigne na suđenje kod bogova. Tako je nastao običaj da se crna mačka privede mrtvaku pre sahrane.

U Japanu se i danas veruje da će neudatim ženama crna mačka pomoći da pronađu ljubav. U nekim delovima Velike Britanije crna mačka se smatra odličnim poklonom za mladence. Veruje se da će doneti sreću u novom dom.

Škotlanđani se zapravo obraduju kada im se crna mačka pojavi ispred praga, pošto to znači da donosi dobre vesti.

Crne mačke su zaista misteriozna stvorenja koja su kroz istoriju ostavla tragove u brojnim legendama i verovanjima. One su ipak samo mekani krzneni ljubimci poput svih ostalih, i nema razloga da ih se plašimo.

Da li se vi vraćate tri koraka u nazad kada vam crna mačka pređe preko puta?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    21. avgust 2020 | 11:33

    Moja crna Cicka je pametnija i vernija od mnogih pasa.Oni koji veruju u kojekakve loše price o crnim mačkama ,debelo grese.Nasla sam je na ulici tako malecku još nije bila progledala, teško povredjena.Sada je to jedna prelepa maca, samo joj nedostaje pola repa zbog povrede.

  • Psihopata

    21. avgust 2020 | 11:28

    Ne verujem u to macka ko macka samo sto je crne dlake

  • Stinger

    21. avgust 2020 | 12:25

    Kao ne verujem ali je opsujem kad je vidim🤷‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA