≫ 

Mnogi Srbi u svom domu imaju ovaj ukras, a ne znaju šta njegovo duhovno značenje predstavlja

Mandala se smatra svetom i očekuje se da se prema njoj tako i postupa.

  • 0
Mandala Foto: Pixabay

U Srbiji svakodnevno vidimo mandala simbol na odeći, tetovažama, pa čak i na predmetima poput posuđa, rokovnika i hvatača snova. Iako je u redu ceniti lepotu i detalje mandala, takođe je važno da znamo više o njihovom značenju pre nego što ih postavimo u svoj dom..

Mandale su jedinstveni simbol duhovnog prosvetljenja i postaju sve češći u našoj kulturi.  

Mandala je mnogo više od ukrasa na odeći i aksesoarima. Značenje reči mandala je krug, te se zato ovaj simbol obično formira u kružnom obliku. Krugovi su se koristili zbog njihovog moćnog značaja u hinduizmu i budizmu..

Budisti su prvo stvorili mandalu i koristili je kao sredstvo meditacije kako bi se oslobodili beskonačnog ciklusa smrti i ponovnog rađanja. U budizmu mandale sadrže kvadrate i krugove unutar samog glavnog kruga.

Svaki kvadrat i krug unutar mandale ima svoje značenje. Krugovi su prikaz kosmosa, a kvadrati su simboli zemaljskih nivoa. Svaki kvadrat i krug smatraju se ’nivoom’ kroz koji treba proći da biste ušli u središte mandale.

Mandala Foto: Pixabay

Jednom kad ste stigli do središta mandale, prešli ste iz običnog uma u ​​prosvetljeni um. Pronalaženje puta do središta mandale simbol je pronalaženja vašeg puta u svemiru.

Mandala pomaže u pronalaženju prosvetljenja i lečenja tokom meditacije, pomažući ljudima da pronađu mir kada se meditacija završi.

Mandala Foto: Pixabay

Mandale mogu biti neverovatno detaljne i složene ili jednostavne, ali sve predstavljaju duhovno putovanje. Mogu se napraviti pomoću prediva, slika, a često se icrtavaju na odeći ili koži, u vidu tetovaže.

Najčešći dizajni mandale uključuju slona, cvet, krug i geometrijske oblike. Svaki dizajn je simbol različitih duhovnih aspekata. Mandale u krugu su najčešći dizajn i simbolično predstavljaju proces pronalaženja sebe i postajanja celine.

Mandala Foto: Pixabay

Slon mandala predstavlja moć i snagu. Cvetna mandala predstavlja život u svemiru. Geometrijske mandale se koriste da simbolizuju prirodu i prosvetljenje ljudskog tela. To znači da smo deo prirode i da je priroda deo nas samih.

Za mnoge religije, ne samo za budizam i hinduizam, mandala se smatra svetom i očekuje se da se prema njoj tako i postupa.

Da li ste radnije viđali ovaj simbol i jeste li znali koje je njegovo značenje?

Mandala Foto: Pixabay

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA