• 32

Pitali smo vas da li želite letnje ili zimsko računanje vremena za stalno: Evo šta ste odgovorili!

Neko kaže da uopšte nije poenta u tome koliko u promeni vremenske zone

  • 32
POmeranje sata

foto: pixabay.com

U onlajn anketama godinama se glasa da li bi trebalo pomerati časovnike sat vremena unapred svakog proleća i sat vremena unazad svake jeseni, a rezultati su mahom isti: u proseku oko 84 odsto anketiranih građana Evropske unije (EU) smatra da je pomeranje časovnika nepotrebno.

Naime, Evropski parlament je 4. marta prošle godine izglasao ukidanje pomeranja sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Srbija je pripremila novi zakon o računanju vremena koji bi obezbedio da satovi budu usklađeni sa evropskim okruženjem – u prevodu, kako odluči EU, tako će i Srbija, a verovatno i ostale zemlje regiona koje još nisu u EU.

“Loptica” je sad kod država članica EU koje moraju da odluče hoće li trajno zadržati letnje ili zimsko računanje vremena. Ali, čini se da ta konačna odluka nije ni na vidiku…

A šta ste vi rekli?

U jučerašnjoj anketi portala "Telegraf" pitali smo vas koje biste vreme voleli da zadržite za stalno - letnje ili zimsko?

Čak 62,4 odsto vas je reklo da bi želeli da zauvek ostane letnje računanje vremena, dok je 37,5 izabralo zimsko koje je bilo zastupljeno cele u doba bivše Jugoslavije i smatra se najzdravijim.

Drugi pak, smatraju da je vreme da Srbija pomeri svoju vremensku zonu.

- Treba promeniti vremensku zonu da budemo kao Rumuni i Bugari i da dan počinje u 6h, a noć da pada kasnije - bio je jedan od komentara.

POmeranje sata

foto: pixabay.com

- Mislim da treba ostaviti zimsko računanje jer je to najprirodnije - bio je drugi komentar.

A treći komentator kaže da "mu je ionako sve krenulo nizbrdo".

- Sve je krenulo nizbrdo kada su nas ubedili da preko dana vozimo sa upaljenim svetlima - zaključio je.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Letnje računanje vremena je zakon... ! Da mrak padne ranije odgovora samo antihristima jer onda mogu da se švaleraju, kradu i da rade svakakve druge grozote!

  • Jovan Ktć

    Tzv. zimsko vreme je, ustvari, realno vreme, a letnje je uvedeno da bi se, zbog velikih vrućina, radno vreme ranije počelo i ranije završilo. Naročito je odgovaralo onima koji rade na otvorenom - građevinci, poljoprivrednici itd.

  • ing.Janovic

    Mi po geografskom polozaju treba da imamo vreme kao Bugarska, Grcka, Rumunija, znaci nase sadasnje letnje vreme. Na zalost, mislim da cemo se prikloniti odluci EU koja ce najverovatnije izglasati zimsko vreme. Njima ono nece tesko pasti jer su zapadnije od nas i dan ce im i leti biti duzi, ali kod nas ce u tom slucaji i leti dan biti prilicno kraci nego jer smo istocnije. Idealno bi bilo da imamo vreme Grcke i Bugarske...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima