≫ 

Pitali smo vas da li želite letnje ili zimsko računanje vremena za stalno: Evo šta ste odgovorili!

Neko kaže da uopšte nije poenta u tome koliko u promeni vremenske zone

  • 32
POmeranje sata foto: pixabay.com

U onlajn anketama godinama se glasa da li bi trebalo pomerati časovnike sat vremena unapred svakog proleća i sat vremena unazad svake jeseni, a rezultati su mahom isti: u proseku oko 84 odsto anketiranih građana Evropske unije (EU) smatra da je pomeranje časovnika nepotrebno.

Naime, Evropski parlament je 4. marta prošle godine izglasao ukidanje pomeranja sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Srbija je pripremila novi zakon o računanju vremena koji bi obezbedio da satovi budu usklađeni sa evropskim okruženjem – u prevodu, kako odluči EU, tako će i Srbija, a verovatno i ostale zemlje regiona koje još nisu u EU.

“Loptica” je sad kod država članica EU koje moraju da odluče hoće li trajno zadržati letnje ili zimsko računanje vremena. Ali, čini se da ta konačna odluka nije ni na vidiku…

A šta ste vi rekli?

U jučerašnjoj anketi portala "Telegraf" pitali smo vas koje biste vreme voleli da zadržite za stalno - letnje ili zimsko?

Čak 62,4 odsto vas je reklo da bi želeli da zauvek ostane letnje računanje vremena, dok je 37,5 izabralo zimsko koje je bilo zastupljeno cele u doba bivše Jugoslavije i smatra se najzdravijim.

Drugi pak, smatraju da je vreme da Srbija pomeri svoju vremensku zonu.

- Treba promeniti vremensku zonu da budemo kao Rumuni i Bugari i da dan počinje u 6h, a noć da pada kasnije - bio je jedan od komentara.

POmeranje sata foto: pixabay.com

- Mislim da treba ostaviti zimsko računanje jer je to najprirodnije - bio je drugi komentar.

A treći komentator kaže da "mu je ionako sve krenulo nizbrdo".

- Sve je krenulo nizbrdo kada su nas ubedili da preko dana vozimo sa upaljenim svetlima - zaključio je.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bacvanin

    26. oktobar 2020 | 17:16

    Vekovima je covecansvo koristilo sadasnje zimsko racunanje vremena.Onda se nasao neko "pametan" pa nam je pretumbao zivot.

  • Mr

    26. oktobar 2020 | 16:33

    Zimsko definitivno ,skroz priridno..lernje vreme je nezdravo zato sto je covek uvek umoran i ne ispavan,ne mozes nikad sa se odmoris za posao posto je u 21h-21:30 dan jos se vidi napolju ko bi spavao

  • Džoni

    26. oktobar 2020 | 19:38

    Letnje brate mili...ja ne znam šta je sa ljudima,verovatno sve neradnici. Volim da ustanem po danu,a I kad završim sa poslom Da je i dalje dan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA