• 13

Nepisana pravila dopisivanja: Šta tačka na kraju poruke otkriva o vama?

Namerne pravopisne greške imaju svoj kontekst

  • 13
Mobilni telefon, dopisivanje, kucanje poruka, devojka

Foto: Pixabay

Dopisivanje je jedan od najpopularnijih načina komunikacije, a sve ređe koristimo telefon i razgovor kao takav.

Kao i svako sredstvo komunikacije, i slanje SMS-ova ima svoja nepisana pravila, neka koja svi znaju, poput nekucanja velikih slova, vrlo pametnog odabira emotikona ili korišćenja odgovarajućeg smeha u pisanoj formi.

Pretpostavljamo da ne biste želeli da vaša poruka bude pogrešno protumačena.

Studija iz 2016. godine koju je sproveo tim istraživača sa Univerziteta Bingamton u Njujorku, otkrila je da se poruke koje se završavaju tačkom, smatraju grubim i manje iskrenim.

U anketi je učestvovalo 126 studenata koji su morali da pročitaju razmenjene poruke između dve osobe.

Između ostalog, jedna razmena poruka je izgledala ovako:

- Stiv mi je dao još jednu kartu. Hoćeš da ideš sa mnom?

Studenti su mogli da vide dva različita odgovora "Naravno." sa tačkom na kraju i "OK" bez tačke.

Telefoni, ljudi

Foto: Pixabay

Na osnovu odgovora učesnika ankete, ispostavilo se da su poruke koje su se završavale tačkom delovale neljubazno i neiskreno.

- U komunikaciji putem poruka ne možemo da koristimo neverbalne znakove, koji su očigledni kod razgovora uživo. Kada govore, ljudi lako prenose socijalne i emocionalne informacije pogledom, izrazima lica, tonom glasa, pauzama... Te mehanizme očigledno ne mogu da koriste kada pišu poruke. Stoga ima smisla što se pošiljaoci poruka oslanjaju na ono što im je na raspolaganju: emotikone, namerne pravopisne greške koje oponašaju zvuk govora i korišćenje znakova interpukcija - rekla je Selija Klin, rukovodilac istraživanja.

U naknadnoj studiji, Klinov tim otkrio je da se poruka sa znakom uzvičnika na kraju smatra "ljubaznijom" nego ona sa tačkom na kraju.

Zapamtite: kada ne želite "zvučite" grubo, nemojte da koriste tačku u porukama. Osim ako ne šaljete e-mail svom šefu, sasvim je u redu da ne stavite znak interpukcije na kraju poruke.

Video: Pogodite koji broj dobijamo zbirom brojeva u reči Corona ?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    Nisam bas puno pismena, ali ni znacenje reci nekih nije mi bas poznato,. Ja cu naime navesti svoj jedan primer, svom poznaniku i FB prijatelju, poslala sam poruku na messingeru, u vreme korone i izolacije i napisala na kraju, zbogom, odmah me izbrisao sa liste FB prijatelja. Ja sam to napisala nerazmisljajuci jer je moja baka kad je odlazila uvek rekla zbogom, verovatno mislila na znacenje S, Bogom,i ja sam to isto mislila, ali eto da je bio neki pravi prijatelj ne bi tako reagovao.

  • Go go

    Vecu glupost odavno nisam cuo!

  • Марија

    Истраживање је вршено на универзитету у Њујорку, што значи да важи за енглески језик. Потпуно је нелогично да узвичник звучи љубазније од тачке. Зашто бисмо то прихватили у српском језику?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima