7 skrivenih mesta u vašoj kući koja su pravi rasadnici virusa, a uvek zaboravimo da ih očistimo

Oko 50 odsto četkica za usisivače sadrži buđ i bakterije

  • 0
Domaćica, foto Pixabay

Domaćica, foto Pixabay

Bez obzira na to koliko se trudili da svoj dom održavate čistim, verovatno ćete slučajno zaboraviti na neka mesta, koja mogu biti izvor bakterija.

Prekidači svetla

 

Verovatno ste čuli da virusi i bakterije mogu biti na kvakama i slavinama, ali takođe vole da "kampuju" na prekidačima za svetlo. Svi ukućani dodiruju prekidače nekoliko puta dnevno, zato ih je poželjno tokom čišćenja prebrisati sredstvom za dezinfekciju.

Mikrotalasna rerna

 

Prema jednoj studiji,  kvake na vratima mikrotalasne rerne imaju na sebi dovoljno bakterija koje se mogu smatrati visokim rizikom za prenos različitih bolesti.

Mikrotalasna čišćenje

Foto: Shutterstock

Prvo deterdžentom za pranje posuđa uklonite svu masnoću i prljavštinu sa mikrotalasne rerne, isperite i obrišite sve suvom krpom. Zatim poprskajte površinu sredstvom za dezinfekciju, ostavite da stoji nekoliko minuta, i obrišite sve.

Oprema za vežbanje

 

U jednoj studiji istraživači su pronašli rinoviruse (infekciju koja uzrokuje prehladu) na 63 odsto opreme testirane u fitnes centrima, a isto je i sa opremom za vežbanje kod kuće. Tegovi, joga tepisi i kućni bicikli upijaju znoj, mirise, prašinu i prljavštinu.

- Opremu za vežbanje koju koristite kod kuće ili u teretani poprskajte sredstvom za čišćenje posle svake upotrebe - savetuje Kerolin Forte, direktor laboratorije za čišćenje Instituta za domaćinstvo.

Novčanik

 

Istraživanje je otkrilo da su testirane novčanice od jednog dolara sadržavale nekoliko stotina mikroorganizama, uključujući i DNK kućnih ljubimaca i viruse.

Novčanik

Pexels/Robert Bogdan

Budući da novčanice ne možete očistiti, razmislite o upotrebi što manje gotovine, a više kartica. Njih možete da obrišete alkoholom ili dezinfekcionom maramicom i pustiti da se osuše na vazduhu pre nego što ih vratite u novčanik.

Usisivač

 

Prema istraživanju koje je na univerzitetu u Arizoni sproveo dr Čarls Gerba, 50 odsto testiranih četkica za usisivač sadržavalo je buđ i bakterije. Štaviše, Gerba kaže da prljavi usisivač može prebaciti bakterije sa jedne površine na drugu, a tako usisivanjem ne čistite već samo širite bakterije.

tepih, čišćenje

Foto: Pixabay

Da bi vaš usisivač bio čist i efikasan, ispraznite posudu za prašinu, ako postoji, posle svake druge upotrebe. Takođe, isperite sve filtere koji se mogu prati najmanje svakih nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koliko često ih koristite. Ne zaboravite na glave četkica, uklonite prašinu sa njih, a zatim ih operite toplom vodom i osušite na vazduhu.

Krevet

 

- Stručnjaci kažu da svaki krevet na sebi ima 1,5 miliona grinja. Posteljinu bi bilo idealno da perete jendom nedeljo, a dušek da usisavate - kaže Forde.

Takođe, ona savetuje da se jastuci peru u mašini za pranje veša dva do četiri puta godišnje.

Zavese za tuš

 

Iako se neka mesta u kupatilu, poput toaleta, redovno čiste, neke predmete lako možete prevideti. U jednoj studiji istraživači su otkrili da je zavesa za tuširanje najprljaviji predmet u kupatilu i da ima do 60 puta više bakterija od WC šolje.

Kupatilo

Foto: Pixabay

Forte je za portal "Good House Keeping" rekla da zavesu ne treba često menjati, čak iako se na njoj vidi buđ. Najbolje je oprati u mašini na kraćem programu i ostaviti kratko vreme na vazduhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA