Kako da prepoznate da li je med pravi ili falsifikat: Potrebni su vam samo kašika i čaša vode

Šef katedre za biologiju otkrio je nekoliko genijalnih trikova pomoću kojih možete da procenite da li je med kvalitetan

  • 7
foto Pixabay Foto: Pixabay

Kako možete da procenite da li je med pravi ili ne, ako ga ne kupujete kod proverenog proizvođača? 

Šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu prof. Zoran Stanimirović otkrio je za RTS na šta bi trebalo da obratite pažnju kad kupujete med. 

Pre svega, pogledajte cenu, savetuje profesor Stanimirović.

- Kad date 500 dinara za teglu meda, trebalo bi da znate da to nije med. Realna cena meda danas bi trebalo da bude oko 1.000 ili 1.200 dinara - kaže on.

Ali, ima i prodavaca koji podignu cenu "lažnog meda" samo da bi ubedili kupce da je reč o pravom pčelinjem proizvodu.

Šta treba da znamo kada kupujemo med

Pre nego što se odlučite za kupovinu meda, možete da ga testirate.

- Bagremov med se razlikuje od drugih jer je svetliji, sa 20 odsto vode u sebi i sa 20 odsto polena. Zelenkastožućkaste je boje kada gledate u odnosu na svetlo. Kada okrenete teglu, lagano proveravajte gustinu. Bagremov med je tečniji od lipovog meda - objašnjava prof. Stanimirović.

Trebalo bi, takođe, pratiti i kako "ide" mehur. Kod lipovog meda mehur "ide" sporije, dok se kod pravog bagremovog meda formira srebrnkast krug.

- Kada otvorimo teglu, "nit" meda koji curi ne sme da se prekida. Ako se prekida, to već ukazuje na problem - kaže on.

Test koji može da otkrije da li je med pravi ili ne vrlo je jednostavan: zahvatite med kašikom, pa je spustite u čašu vode. Pravi med se teško skida sa kašike i taloži se na dnu čaše. Za razliku od njega, falsifikat će se brzo i lako rastvoriti.

med, test čaša vode Printskrin: TV RTS

Plamen sveće i kašičica meda

Postoji još jedan način da otkrijete da li je med koji ste kupili pravi ili lažni.

- Ako lagano naspemo med u kašičicu i zagrevamo je na plamenu sveće med će proključati, ali neće se karamelizovati, niti će mirisati na šerbet. Ukoliko se to desi, znači da je dodat šećer - objašnjava prof. Stanimirović.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika meda je kristalizacija. Ali, i tu bi trebalo da budemo oprezni; pravi med će se kristalizovati u celoj tegli, a lažni samo po dnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    23. februar 2021 | 13:53

    Poštovani prof.hvala što ste nam dali 2-3ideje kako da otkrijemo prevaranti. APSOLUTNO se ne slažem sa vama o realnoj ceni meda.1000 -1200 din za kg.Ako ogromna većina radnika u Srbiji ima platu 35000 a to je 30 kg meda,znači da jedan nas čovek treba da radi ceo dan za teglu meda. NE SLAZEM se,500 din je dovoljno.

  • Pcelar

    23. februar 2021 | 14:45

    Ako hocete pravi med dodjite na domacinstva koja imaju kosnice. Ne kupujte u prodamnicama med

  • Pih

    23. februar 2021 | 14:18

    Bravo profesore. Kada podelite vrednost izvoza sa količinom, ostvarena cena po kilogramu ( ne tegli od 700 gr.) Je 697 din. Da li mi trba da plaćamo duplo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA