• 6

Kako da prepoznate da li je med pravi ili falsifikat: Potrebni su vam samo kašika i čaša vode

, Telegraf

Šef katedre za biologiju otkrio je nekoliko genijalnih trikova pomoću kojih možete da procenite da li je med kvalitetan

  • 6
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Kako možete da procenite da li je med pravi ili ne, ako ga ne kupujete kod proverenog proizvođača? 

Šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu prof. Zoran Stanimirović otkrio je za RTS na šta bi trebalo da obratite pažnju kad kupujete med. 

Pre svega, pogledajte cenu, savetuje profesor Stanimirović.

- Kad date 500 dinara za teglu meda, trebalo bi da znate da to nije med. Realna cena meda danas bi trebalo da bude oko 1.000 ili 1.200 dinara - kaže on.

Ali, ima i prodavaca koji podignu cenu "lažnog meda" samo da bi ubedili kupce da je reč o pravom pčelinjem proizvodu.

Šta treba da znamo kada kupujemo med

Pre nego što se odlučite za kupovinu meda, možete da ga testirate.

- Bagremov med se razlikuje od drugih jer je svetliji, sa 20 odsto vode u sebi i sa 20 odsto polena. Zelenkastožućkaste je boje kada gledate u odnosu na svetlo. Kada okrenete teglu, lagano proveravajte gustinu. Bagremov med je tečniji od lipovog meda - objašnjava prof. Stanimirović.

Trebalo bi, takođe, pratiti i kako "ide" mehur. Kod lipovog meda mehur "ide" sporije, dok se kod pravog bagremovog meda formira srebrnkast krug.

- Kada otvorimo teglu, "nit" meda koji curi ne sme da se prekida. Ako se prekida, to već ukazuje na problem - kaže on.

Test koji može da otkrije da li je med pravi ili ne vrlo je jednostavan: zahvatite med kašikom, pa je spustite u čašu vode. Pravi med se teško skida sa kašike i taloži se na dnu čaše. Za razliku od njega, falsifikat će se brzo i lako rastvoriti.

med, test čaša vode

Printskrin: TV RTS

Plamen sveće i kašičica meda

Postoji još jedan način da otkrijete da li je med koji ste kupili pravi ili lažni.

- Ako lagano naspemo med u kašičicu i zagrevamo je na plamenu sveće med će proključati, ali neće se karamelizovati, niti će mirisati na šerbet. Ukoliko se to desi, znači da je dodat šećer - objašnjava prof. Stanimirović.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika meda je kristalizacija. Ali, i tu bi trebalo da budemo oprezni; pravi med će se kristalizovati u celoj tegli, a lažni samo po dnu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pcelar

    Ako hocete pravi med dodjite na domacinstva koja imaju kosnice. Ne kupujte u prodamnicama med

  • Pih

    Bravo profesore. Kada podelite vrednost izvoza sa količinom, ostvarena cena po kilogramu ( ne tegli od 700 gr.) Je 697 din. Da li mi trba da plaćamo duplo?

  • Rade

    Poštovani prof.hvala što ste nam dali 2-3ideje kako da otkrijemo prevaranti. APSOLUTNO se ne slažem sa vama o realnoj ceni meda.1000 -1200 din za kg.Ako ogromna većina radnika u Srbiji ima platu 35000 a to je 30 kg meda,znači da jedan nas čovek treba da radi ceo dan za teglu meda. NE SLAZEM se,500 din je dovoljno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima